• Klikdinges
  • Posts
  • Klikdinges #96: Rijk worden van zorggeld

Klikdinges #96: Rijk worden van zorggeld

In deze Klikdinges vind je onze publicaties over zorgmiljonairs.

En verder:

  • Alle data over de financiën van zorgbedrijven

  • Waar sta jij in de rij voor een vaccinatie?

  • Alle Super Bowl-reclames in een mooi vormgegeven artikel

Mijn Afgelopen Twee Weken

Geld dat overblijft in de zorgsector, moet het jaar daarop aan goede zorg worden besteed. Logisch toch? Je kunt tarieven verlagen, investeren in opleidingen, betere faciliteiten: genoeg mogelijkheden, maar in 2019 kiezen minstens 102 zorgondernemingen voor een bonus aan hun aandeelhouders.

Die zorgbestuurders ontvangen een maximumsalaris, omdat ze uit publieke middelen worden betaald. Samen met collega Jolien de Vries en FTM-journalist Eelke van Ark hebben we de jaarrekeningen van zorgbedrijven in de geestelijke gezondheidszorg, de gehandicaptenzorg en de thuiszorg geanalyseerd.

Zorgondernemingen in de geestelijke gezondheidszorg, de gehandicaptenzorg en de thuiszorg hebben in 2019 minstens 25,1 miljoen euro aan dividend uitbetaald. Het gaat om 102 zorgbedrijven die een deel van de winst niet in de zorg investeren, maar aan hun bestuurders en aandeelhouders uitbetalen. Deze zorgbedrijven worden gefinancierd met zorgpremies en belastinggeld.

Zoals je in het bericht kunt lezen, heb ik in eerste instantie een verkeerde telling gemaakt. Ik heb per ongeluk ook een aantal zorgbedrijven meegeteld die dividend hebben ontvangen i.p.v. uitgekeerd. Urgh, fucking stom. Kan gebeuren, maar het voelt altijd zo klote om je bericht te moeten aanpassen. Maar beter dat we er transparant over zijn.

Dit is nu de derde keer dat we de zorgcowboys onderzoeken. En ook al blijft het bronmateriaal exact hetzelfde; je kunt zo'n onderzoek op allerlei mogelijke manieren benaderen. We zijn ooit op pad gegaan met de opdracht om fraude te vinden. Maar omdat het zo'n ingewikkelde en vooral juridische term is (waar wij als journalist uiteindelijk helemaal geen oordeel over kunnen vellen), hebben we dat hernoemd naar zorgcowboys.

Pas dit jaar besef ik dat het om zorgmiljonairs gaat: bestuurders die rijk worden van zorggeld. Ongeacht of dat legaal gebeurt, of buiten de grenzen van de wet. Eigenlijk is het wel een vreemd idee dat je geheel volgens de vastgestelde spelregels schatrijk kunt worden van geld dat voor de zorg bedoeld is.

Zoals je van ons gewend bent, hebben we de dataset met alle zorgcijfers gepubliceerd. En in de making-of lees je hoe die dataset is samengesteld.

Voor het derde jaar op rij publiceren we een dataset met zorgbedrijven die hoge winst hebben gemaakt. Voor de meest recente lijst van 2019 hebben we een aantal keuzes gemaakt waardoor de gegevens nog beter te begrijpen zijn. Je leest hier welke keuzes dat zijn, en wat je vervolgens met deze cijfers kunt doen.

Leuk om te weten: ik heb nog geen eigen pagina op Wikipedia, maar sta wel vernoemd op de wiki over Ongehoord Nederland. 😅

Toffe Klikdingessen

De WaPo doet een Pointertje. Samen met Marije Rooze analyseer ik elk jaar de nieuwe woorden die in de Troonrede voorkomen (check hier onze laatste versie). De Amerikanen hebben dat met de inauguratiespeech van Biden gedaan.

Dit is een hele gave site met veel nuttige tips waarmee je misinformatie leert herkennen. Zeker in de aankomende verkiezingsperiode ga je dit keihard nodig hebben.

Een eenvoudige en nuttige interactive die uitlegt wanneer jij - volgens de huidige vaccinatieplanning - aan de beurt bent voor een prik. Ik zou ergens vanaf begin mei aan de beurt zijn. Dat wordt dus vast rond december 2021. Ja, ik ben een skeptisch. Prove me wrong please!

FiveThirtyEight heeft 233 Super Bowl-reclames gekeken om te onderzoeken waar Amerikanen op aanslaan. Conclusie: hun eigen land, dieren en seks. Jup, zeeeeer verrassend. Maar de vormgeving is echt heel gaaf gedaan. En alle data vind je hier.

De grafische stijl in dit artikel 👌 echt waanzinnig goed. Nu heb je er opzich geen reet aan om op landniveau in te kunnen zoomen op de grootste klimaatdreiging, maar het geeft een leuke draai aan een belangrijk onderwerp.

Vind Ik Leuk

Tot over twee weken. En blijf gezond!

In ons onderzoek naar zorgcowboys hebben we duizenden jaarrekeningen automatisch gefilterd. ♥️ Datajournalistiek! Wil jij je werk ook een stuk eenvoudiger maken? Koop dan het Handboek Internetresearch & Datajournalistiek en bedenk een tof project.