Klikdinges #95: Agenda klaar?

Hey, deze Klikdinges is vooral de opmaat naar een aantal publicaties en onderzoeken. Dus pak je agenda er maar bij voor een aantal aankomende publicaties en uitzendingen.

En verder

  • Zet deze tv-uitzendingen alvast in je agenda

  • Een mooie interactive over woonwagenkampen

  • Maak je eigen internetarchief

Mijn Afgelopen Twee Weken

Daar zijn ze weer: zorgcowboys hebben ook in 2019 flink wat geld in eigen zak gestoken dat naar kwalitatieve zorg had moeten gaan. Met Jolien de Vries heb ik duizenden rijen aan data geanalyseerd, en honderden jaarrekeningen handmatig doorgenomen.

Aankomende zaterdag en zondag publiceren we het resultaat van dat onderzoek. Online en op de radio (NPO Radio 1, 19.00 uur). Ik ben erg trots op het resultaat. In de volgende Klikdinges lees je er meer over. Hieronder vind je alvast onze eerdere publicaties.

Met openbare gegevens zoeken we naar zorginstellingen die forse winsten maken. In de gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en thuiszorg is meer dan 10 procent winst vrij ongewoon. Een goede reden om door de jaarrekeningen van zulke instellingen te pluizen.

Gelijk daarna ga ik door met de verkiezingen. Op zondag 7 en 14 maart staan tv-uitzendingen gepland waar ik de research voor doe. In samenwerking met NOS en De Groene Amsterdammer. De exacte inhoud verklap ik nog even niet, maar daar kom je snel genoeg achter.

En net als voorgaande jaren geef ik in februari samen met Andrew een gastcollege in Groningen aan de hand van ons Handboek Internetresearch & Datajournalistiek. Nou ja, kleine correctie: aan Groningse studenten, want door een zekere pandemie is het volledig digitaal. Jammer, echt heel jammer. Tijdens de treinreis vanuit Groningen naar huis ben ik altijd fysiek doodmoe, en mentaal vol energie dankzij de gemotiveerde en getalenteerde studenten. Hopelijk weer in 2022.

Even terzijde: ik merk dat digitaal werken echt mijn strot begint uit te komen. Het is niet anders. Als we nu weer met zijn allen volledige dagen op kantoor werken, bij elkaar afspreken en gezellig doen, dan komen we nooit van dat $%#&-virus af. Maar urgh, de hele werkdag lang tegen je kat lullen en flutliedjes meefluiten is ook niet echt gezond he? 🤨

Toffe Klikdingessen

Collega Inge Oosterhoff onderzocht de afgelopen maanden hoe bewoners van woonwagenkampen structureel tekort worden gedaan. Daarbij maakte ze ook een gave interactive. Want zeg nou eerlijk: hoe vaak ben jij op een woonwagenkamp geweest?

Als je heel erg je best doet, dan haal je misschien de helft. Maar Trump maakte ruim 30.000 misleidende uitspraken in vier jaar. En dat zijn slechts de keren dat hij werd betrapt. Je kunt die volledige database aan leugens hier bekijken.

Behoefte aan een nietszeggende quote in deze verwarrende tijden? De Inspirobot genereert een mooi tegeltje voor je op basis van kunstmatige intelligentie. Zet je dus schrap voor random shit.

Eigenlijk is het een schande dat particulieren hier oplossingen voor moeten bedenken: een website waarmee je door de documenten van landelijke en regionale overheden kunt zoeken. Het is zeker niet compleet, maar een goed startpunt als je raadsstukken zoekt.

Als je veel online research doet, dan heb je ook regelmatig de behoefte om websites te archiveren. Via de Wayback Machine kun je zo'n kopie van een website maken. Maar je kunt ook je eigen archiefdienst maken als je deze tutorial volgt. Heel gaaf dat onderzoekers oplossingen vinden en delen voor deze specifieke problemen.

We hebben nieuwe collega's bij de KRO-NCRV. Propaganda is een nieuw tv-programma waarin misinformatie wordt onderzocht. Kloppen bepaalde berichten nou wel of niet? Pointer en Propaganda gaan ook regelmatig samenwerken om onderzoeken rond te krijgen.

Als je met OSINT wil beginnen, dan is deze reeks video's van Benjamin Strick verplichte kost. Ontzettend duidelijk uitgelegd en vaak met gratis middelen die voor iedereen toegankelijk zijn. (Tip van @thms_pointer)

Vind Ik Leuk

Tot over twee weken. En blijf gezond!

Niet alle datasets liggen op je te wachten: soms moet je het zelf samenstellen. In het Handboek Internetresearch & Datajournalistiek vind je een aantal tips hoe je zelf data verzamelt en analyseert.