• Klikdinges
  • Posts
  • Klikdinges #94: Het nieuwe Pointer staat online

Klikdinges #94: Het nieuwe Pointer staat online

Hey, ons nieuwe onderzoeksplatform staat online. De Monitor en Reporter Radio zijn sinds 9 januari ook Pointer.

En verder

  • Alle thema's waar het nieuwe Pointer zich op gaat richten

  • Een archief met Trumps tweets

  • Zoek snel hoe misinformatie zich verspreidt met Hoaxy

Mijn Afgelopen Twee Weken

We hopen allemaal op een geweldig 2021. Op de journalistieke afdeling van KRO-NCRV doen we onze best met een nieuw onderzoeksplatform. Vanaf nu zijn De Monitor en Reporter Radio onderdeel van Pointer. Meer samenwerking en uitgebreidere onderzoeken online, op tv en radio.

Pointer is het plaform voor onderzoeksjounalistiek van KRO-NCRV op tv, radio en online. We houden je scherp en pakken de kwesties van nu aan. Dit doen we met de nieuwste methoden en de meest ervaren journalisten, en we zijn altijd transparant over onze aanpak.

Onze uitgangspunten zijn datajournalistiek, OSINT en crowdsourcing. Met deze onderzoekstechnieken maken we verhalen die je nergens anders kunt lezen. En we zijn in één klap een redactie van zo'n veertig personen. Dat belooft wat!

We hebben nu 7 thema's geformuleerd waarop we ons willen onderscheiden:

Binnen deze thema's hebben we meerdere langlopende onderzoeken. En het gave is dus dat die onderzoeken zowel op de radio (wekelijks op zondag om 19.00 uur, NPO Radio 1) als tv (maandag om 22.20 uur, NPO2) worden verteld. We maken jaarlijks ook zo'n 10 speciale tv-uitzendingen. Online pakken we uit met hele coole specials.

En uiteraard delen we onze datasets en werkwijze. πŸ€“

Openbare databronnen zijn voor ons van cruciaal belang. Maar niet alle data is publiekelijk beschikbaar. Zodra wij zelf gegevens hebben verzameld en er staan geen privacy-gevoelige gegevens in, dan stellen wij deze aan jou beschikbaar. Zo kun jij controleren wat we hebben gedaan.

Het maakt me zo trots dat het nieuwe Pointer online staat! In augustus 2016 begonnen we met drie datajournalisten bij KRO-NCRV. In april 2019 zag Pointer het levenslicht, en nu zijn we een van grootste onderzoeksplatforms van Nederland. πŸ’ͺ

Begin februari publiceer ik mijn eerste verhalen op de nieuwe site. En ik ben al bezig met twee tv-specials over de verkiezingen. Houd Klikdinges dus in de gaten.

Toffe Klikdingessen

Obscuur nieuwsfeitje dat je waarschijnlijk hebt gemist: @realDonaldTrump is van Twitter verwijderd. Maar gelukkig kun je al zijn opruiende, beledigende en feitenvrije tweets in dit archief opzoeken.

Talloze visualisaties en graphics over de bestorming het het Capitool. Mijn voorkeur gaat vaak uit naar eenvoudige pagina's met weinig opsmuk. En ik vind dat USA Today daar echt goed in is geslaagd.

Kunstmatige intelligentie en onderzoeksjournalistiek kunnen uitstekend met elkaar samengaan. Maar hoe begin je? In dit draadje van Jake Creps vind je een stappenplan om je eigen workflow voor AI op te zetten.

Op de Hogeschool Utrecht zijn studenten druk bezig om dataskills bij te leren. Vier studenten hebben net voor Pointer een opdracht afgerond – vind een tof verhaal in 1,7 miljoen coronatweets – en daarnaast houdt een groepje een datablog bij. Check echt even welke verhalen zij maken, want dit zijn de getalenteerde journalisten die over een paar jaar op de arbeidsmarkt komen. πŸ€“

Via collega's Thomas Mulder en Benjamin Strick kwam ik Hoaxy tegen. Een soort zoekmachine voor Twitter-netwerken. Het werkt heel basic: voer een zoekopdracht in of importeer je eigen netwerkdata, en Hoaxy toont het netwerk plus een botscore per account. Dat kan net dat laatste puzzelstukje zijn in je onderzoek naar misinformatie.

Tijdens grote nieuwsevents – de bestorming van een bepaald Capitool bijvoorbeeld – is het handig om meerdere nieuwszenders tegelijk te kunnen volgen. Op Vidgrid kun je snel en eenvoudig internationale zenders in een grid aanzetten en schakelen.

Vind Ik Leuk

Tot over twee weken. En blijf gezond!

Pointer heeft een gloednieuwe site, maar je kunt je eigen onderzoek natuurlijk ook netjes presenteren. In het Handboek Internetresearch & Datajournalistiek vind je handige tips om je eigen site en visualisaties te maken.