- Klikdinges
- Posts
- Klikdinges #83: Meegluren in een zwembad
Klikdinges #83: Meegluren in een zwembad
In deze Klikdinges vind je mijn vervolgverhaal over onveilige online camera's. Ik kon wekenlang meegluren in een zwembad (en vond dankzij de reflectie op het water de locatie).
En verder
Er komt een Vastgoedboeken-uitzending bij De Monitor
Maak je eigen dot-density maps
Een nieuwsbrief gebaseerd op 92 andere nieuwsbrieven
Mijn Afgelopen Twee Weken
Als je Klikdinges de afgelopen maanden trouw hebt gelezen, dan weet je dat ik veel heb gepubliceerd over De Vastgoedboeken: het onderzoek naar de onteigening en doorverkoop van Joods vastgoed in WOII. Bij Pointer hebben we hier al een tv-uitzending over gemaakt, en bij De Monitor komt er nog een aflevering hoe gemeenten zich hebben opgesteld tijdens het naoorlogs rechtsherstel. Want (spoiler) dat ging mogelijk niet altijd netjes.
Inmiddels heb ik meer archieven en registers omgekeerd dan ik ooit voor mogelijk heb gehouden 😅 en dat leidt allemaal tot een mooi vervolgonderzoek. Het lijkt er namelijk op dat veel gemeenten deze periode in hun eigen lokale geschiedenis zijn vergeten. Begin oktober bij De Monitor.
Nog een vervolgverhaal namelijk eentje over onveilige beveiligingscamera's. Eind januari van dit jaar maakten we daar al een tv-uitzending over. Veel online camera's worden onveilig geleverd, waardoor consumenten per ongeluk zeer intieme en gevoelige beelden openbaar streamen.
Een half jaar na die tv-uitzending maken we de balans op: hoe staat het ervoor met wetgeving op dat vlak? Tijdens die zoektocht kwam ik nog een aantal camera's tegen, waaronder eentje in een zwembad waar veel kinderen rondzwemmen. Dankzij een oplettende lezer en de reflectie op het water vond en verifieerde ik de exacte locatie van dit zwembad. En kon ik de beheerder bellen om de camera offline te krijgen.
Europese wetgeving om onveilige apparaten te verbieden komt eraan
Het valt me op dat na onze uitzending een enorme daling in het aantal camera's op websites zoals Insecam te zien is. Blijkbaar heeft het een flinke impact om mensen te informeren over hun onveilige apparaten.
Sterker nog, bij onze vorige uitzending zijn we een aantal keren uitgescholden toen we organisaties hebben benaderd. Maar de mensen van het zwembad hebben ons via mail en telefoon netjes bedankt dat we het hebben gemeld. Zo kan het dus ook ❤️
Sinds deze week zijn mijn vier weken eindredactie bij Pointer voorbij. Ik kan me nu weer volledig op mijn eigen onderzoeken storten. Er ligt genoeg klaar: De Vastgoedboeken dus, maar ook een analyse naar nepnieuws en bot- en troll-accounts tijdens COVID-19. Hopelijk lees je daar in de volgende Klikdinges meer over.
Toffe Klikdingessen
Stel dat alle Braziliaanse door corona besmette personen in jouw wijk wonen: Hoe groot zou die wijk zijn? Eenvoudig idee, maar de technische uitvoering zit echt heel goed in elkaar. Je moet veel via Google Translate lezen (want Portugees). De methodiek en code staan openbaar. Visualisatie-goeroe Alberto Cairo heeft een soort adviesrol gehad in dit project.
Nog meer namedropping. Topi Tjukanov is een Finse geo-expert. Of anders gezegd: hij maakt supervette kaarten. Deze man is echt ongelooflijk origineel en heeft regelmatig creatieve inzichten. En nu ook een eigen website waarop hij zijn kaarten publiceert.
Kaarten zoals die hierboven zie je steeds vaker. Elke inwoner is als een gekleurd puntje afgebeeld, waardoor je minder vertekening hebt door het oppervlak van een regio. Een handige techniek als je verkiezingsresultaten of diversiteit wil visualiseren. In deze tutorial leer je de basics van deze zogeheten dot-density maps.
Een gave showcase voor 24 onderzoeksjournalistieke projecten die het afgelopen jaar subsidie hebben ontvangen van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. De interface is 😭 maar het idee is goed: hoe kun je deze onderzoeken aantrekkelijk en overzichtelijk presenteren?
Een coole tech-demo van NYT, waarbij met meerdere foto's een 3D-weergave van een ruimte wordt gemaakt. Wel een beetje vreemd dat ze dit zo inhoudsloos online zetten (whyyyyy would I care?).
Een slim verhaal waarin veel over de onderzoekswijze wordt verteld. Overigens ook een goed voorbeeld dat algoritmen nooit neutraal zijn.
Winning the Internet is a data-driven newsletter of links in other newsletters. Currently sourcing from 92 awesome newsletters. — pudding.cool
One newsletter to rule them all! Dit project van The Pudding verzamelt de meest gedeelde linkjes uit 92 andere nieuwsbrieven over datajournalistiek. Helaas nog niet uit Klikdinges, maar je kunt het als suggestie indienen.
Hoe ziet een filterbubbel eruit? Nou, klik even op deze link. Dit project simuleert de aanbevelingen die je krijgt als je een aantal andere video's hebt bekeken. Slim bedacht, goed uitgevoerd.
Vind Ik Leuk
Fear City: Erg toffe mini-docuserie over de New York maffia in de jaren '70
Tales From The Loop: Prachtige serie (vergelijk het met Black Mirror) gebaseerd op de kunst van Simon Stålenhag
Letterlijk een van de meest unieke video's over taal
Reminder: let goed op vanaf welk Twitteraccount je jezelf een compliment geeft
Misschien wel de meest gênante website ooit (op Facebook na)
Oh ja, Facebook is trash
Complotdenkers zijn niet zo slim
Tot slot: lees deze zeer aangrijpende reconstructie door Nieuwsblad van de laatste uren van Sanda Dia, een Vlaamse student die twee jaar geleden omkwam na een onmenselijke ontgroening.
Tot over 2 weken. En blijf gezond!
Je leest deze nieuwsbrief op je telefoon, desktop of tablet: alle kennis binnen handbereik. Maar hoe vind je precies wat je nodig hebt? In het Handboek Internetresearch & Datajournalistiek geven we tips voor de beste zoekstrategieën.