• Klikdinges
  • Posts
  • Klikdinges #82: Blij dankzij Eindhoven

Klikdinges #82: Blij dankzij Eindhoven

Het loont om je vast te bijten in een verhaal. Dat blijkt uit ons Vastgoedboeken-onderzoek: dankzij onze publicaties gaat de gemeente Eindhoven het eigen oorlogsverleden onder het vergrootglas leggen.

En verder

  • De tactieken van foute Amerikaanse agenten in beeld gebracht

  • Nóg een goed argument om R te leren

  • Maar liefst twee D&D-gerelateerde klikdingessen

Mijn Afgelopen Twee Weken

"Stel je voor dat gemeenten straks een onderzoek instellen, en misschien zelfs wel compensatieregelingen gaan aanbieden." Soms zit je aan het begin van een onderzoek weg te dromen naar zo'n ideaal scenario. Bij ons onderzoek naar de onteigening en verkoop van Joods vastgoed in de Tweede Wereldoorlog gebeurde dat ook. Want jeetje, stel je voor dat...

Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht hebben in de afgelopen jaren al onderzocht of zij na de oorlog naheffingen aan Joodse terugkeerders hebben gevraagd. Het gevolg van deze onderzoeken is niet mals: gemeenten erkennen dat ze verkeerd hebben gehandeld. Daarbij zijn vaak miljoenen euro's aan compensatieregelingen gemoeid.

En nu wij in een grote vragenlijst de gemeenten hebben gevraagd naar hun kennis over deze roofhandel, heeft Eindhoven direct actie ondernomen. Zij gaan namelijk — in navolging van de eerder genoemde steden — een onderzoek instellen. Dankzij onze publicaties en persvragen.

"Door publicaties gewezen op mogelijke misstap na de oorlog"

Een waanzinnig mooi resultaat. Meer onderzoek naar deze periode kan namelijk flink wat vragen en onzekerheden bij nabestaanden beantwoorden. Bijvoorbeeld: Waarom moet mijn familie de woning verkopen, vlak nadat we hem via rechtsherstel hebben terug gekregen?

Samen met mijn collega van De Monitor Miranda Grit interviewden we Frank Andriesse, een van die nabestaanden. Voor een aankomende uitzending van De Monitor blijven we zijn bijzondere verhaal volgen.

En dankzij de vele tips van lezers ben ik op het spoor gekomen van twee fantastische verhalen in Enschede en Winterswijk. Daar ga ik de aankomende maanden mee aan de slag. Mocht jij nog toffe ideeën of tips hebben, mail me dan gerust op [email protected], of reply op deze nieuwsbrief. 📧

Nog een leuk feitje (voornamelijk voor mezelf): ik ben sinds vorige week Q97384489 op Wikidata. 🤓

Toffe Klikdingessen

De Gold Rush is niet meer exclusief een term die bij het Wilde Westen hoort. In Brazilië wordt het Amazonegebied ook volledig verwoest door bedrijven met dollartekens in hun ogen. Reuters laat het spoor van verwoesting zien met satellietbeelden. Heel indrukwekkend.

Deze is wel voor de echte nerds: een dataset met alle transcripten van de D&D-show Critical Role. Volgens mij een hele gave dataset waarmee je een mooie analyse kunt doen naar interactieve storytelling.

Nog meer D&D! Dit is een gratis game waarin je via tekstcommando's je eigen verhaal kunt genereren. En sinds kort kun je dat ook met een andere speler erbij doen. Belachelijk verslavend.

Op een gegeven moment heb je echt geen excuus meer om geen R te leren. Deze website verzamelt de beste gratis tutorials voor zowel beginners als gevorderden. Qua vormgeving echt poep, maar who cares?

Nog een gave visualisatie van Reuters: welke invloed heeft de anderhalvemetersamenleving (een woord dat bijna anderhalve meter lang is) op de openbare ruimte?

Je verwacht het niet: Amerikaanse agenten die in reactie op de Black Lives Matter-protesten demonstranten bont en blauw slaan. Propublica analyseert bijna 400 video's om de tactieken van deze agenten te beschrijven.

Bouw je al maandenlang ongezonde spanning op? Op deze site kun je ongeremd tegen een digitaal IJslands landschap schreeuwen. Neem jouw hartenkreet op terwijl je naar een waterval of gletsjer kijkt.

Ik houd niet van aquariums en vind vissen behoorlijk saai. En toch heeft deze interactieve ecosysteem-simulator me 15 minuten bezig gehouden.

Vind Ik Leuk

Tot over twee weken. Blijf gezond!

Nieuws maken is cool. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw onderzoek zo goed mogelijk gepresenteerd wordt? In het Handboek Internetresearch & Datajournalistiek geven we tips hoe je jouw resultaten kunt aanvullen met gave infographics.