• Klikdinges
  • Posts
  • Klikdinges #81: Ik heb twee pods gecast

Klikdinges #81: Ik heb twee pods gecast

Heb je mijn stem nog nooit gehoord? In deze Klikdinges krijg je twee kansen om dat alsnog te doen. Ik was namelijk te gast in de podcasts van AD en FTM.

En verder

  • Heb je tips voor ons onderzoek naar de verkiezingen in de VS? Laat het me weten.

  • Het tijdperk van datasimulaties is nu echt begonnen

  • Een tutorial waarin je leert om de verspreiding van nepnieuws te analyseren

Mijn Afgelopen Twee Weken

Joodse woningen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog op grote schaal afgepakt en doorverkocht aan Nederlanders. Pointer maakte daar al een tv-uitzending en meerdere artikelen over. En met Follow The Money zochten we uit hoe één specifieke transactie is verlopen: De Ruyterkade 127 in Amsterdam.

In de podcast Frederique Vraagt Door vertellen Arne van der Wal, Stefan Vermeulen en ik aan wie dat pakhuis is verkocht, en hoe we dat hebben uitgezocht.

In het Nationaal Archief liggen de ‘Verkaufsbücher’: boeken uit de Tweede Wereldoorlog waarin de bezetter nauwgezet bijhield aan wie de geroofde Joodse panden en stukken grond werden verkocht. Deze boeken zijn vorig jaar voor het eerst gedigitaliseerd. FTM dook samen met de dataspecialisten van KRO Pointer in de cijfers.

Het ene moment ben ik zelden in audio te beleven, en zo zit ik in korte tijd in twee podcasts. Thomas Boeschoten vroeg namelijk of ik ook te gast wilde zijn in de AD-podcast Toekomst Van De Media. In deze aflevering vertel ik over ons Tegel-winnende onderzoek naar zorgcowboys, hoe ik mijn loopbaan als datajournalist ben begonnen, en waarom journalistiek steeds minder vertrouwt op mannen met bruine jassen in parkeergarages.

Door onderzoek te doen toonde Jerry Vermanen aan dat Nederland zware wapens leverde bij de oorlog in Jemen én won hij samen met zijn team de journalistieke prijs De Tegel in de categorie online voor zijn onderzoeksproject Zorgcowboys. In een nieuwe aflevering van de podcast Toekomst van de Media vertelt Vermanen wat hem drijft en hoe hij te werk gaat.

Na een paar weken geduld hebben we hem dan: De Tegel staat op onze redactie. Juryvoorzitter Martijn Kirsten kwam de journalistieke prijs persoonlijk overhandigen, er was taart, een drankje, een speech, etc. Alles erop en eraan. En nu staat De Tegel (die overigens een stuk lichter is dan ik had verwacht) op onze vensterbank te pronken. Awesome 🤩

Vlak na mijn vakantie ben ik druk bezig geweest met het nabellen van talloze tips. Daar komen gegarandeerd nog een paar hele mooie verhalen uit. Maar dat kan nog wel even duren. Als plaatsvervangend chef doe ik vier weken lang eindredactie bij Pointer. Kortom, elke fout die online komt, is mijn schuld 😅

We kijken wel alvast vooruit naar november dit jaar: de verkiezingen in de Verenigde Staten. We gaan ons daar volledig op storten, zodat we kunnen experimenteren wat volgend jaar maart bij de Nederlandse verkiezingen mogelijk goede onderwerpen kunnen zijn.

Heb je goede tips, of heb je goede ideeën voor data- of OSINT-onderzoek voor de VS-verkiezingen? Mail ze naar [email protected], of reply op deze nieuwsbrief.

Toffe Klikdingessen

Altijd link om hier blind op te vertrouwen. Maar The Economist heeft een heel inzichtelijk model gemaakt om de volgende presidentsverkiezingen mee te voorspellen. "Right now, our model thinks Joe Biden is very likely to beat Donald Trump in the electoral college."

Blijkbaar zijn datavisualisaties alweer oud nieuws, en moet alles nu een datasimulatie gaan heten. Neem deze kop met een flinke korrel zout, maar het idee is intrigerend: hoe kun je lezers meer inzicht geven in complexe systemen door datagedreven simulaties te draaien?

De Verenigde Staten, het land waar universele mensenrechten elke dag minder waarde lijken te hebben. Tijdens een demonstratie in Washington vlogen helikopters zo laag dat de windsnelheid een tropische storm benaderde. Washington Post reconstrueert hoe laag deze militaire voertuigen boven de menigte vlogen.

China, het land waar universele mensenrechten elke dag minder waarde lijken te hebben. Ik heb dit destijds gemist, maar China en India hebben een grensconflict gehad. Deze satellietbeelden en graphics leggen duidelijk uit wat voor en tijdens die botsing is gebeurd.

De Tableau-graphics in dit artikel zijn spuuglelijk. Echt niet om aan te gluren. Maar ik houd ervan dat de schrijver zo diep in de data van muziekgenres in de Billboard Hot 100 is gedoken.

Een korte en heldere tutorial hoe je voortaan zelf de verspreiding van nepnieuws op sociale media kunt analyseren. Je moet hiervoor met CrowdTangle, R en Gephi werken. Allemaal gratis tools, dus waar wacht je nog op?

Mocht je iets dieper in de community willen duiken die regelmatig interessante geografische datakaarten maakt, dan zit je met deze Twitter-lijst wel goed.

Vind Ik Leuk

Als deze Klikdinges een beetje van de hak op de tak gaat: het waren me een paar weken! Over twee weken ben ik er weer. Blijf gezond!

Dit jaar heb ik al ruim vijftig jonge en ambitieuze journalisten op weg geholpen in de datajournalistiek. Dat klinkt ingewikkeld, maar (geloof me) dat valt hartstikke mee. Koop bijvoorbeeld het Handboek Internetresearch & Datajournalistiek, en je hebt al een uitstekend begin gemaakt.