- Klikdinges
- Posts
- Klikdinges #77: Deze 28 beweringen over COVID-19 kloppen niet
Klikdinges #77: Deze 28 beweringen over COVID-19 kloppen niet
Het is een knappe prestatie: bedenk maar eens 28 dingen over het coronavirus die niet kloppen. Het is de panelleden in een video van Ongehoord Nederland gelukt.
En verder:
We zijn twee keer genomineerd voor De Tegel!
Onze uitzending over nepnieuws (en zie hoe ik bijna van mijn bureaustoel val)
Speel met 19 andere mensen een coronasimulatie
Als je Klikdinges met veel plezier leest, overweeg hem dan ook eens door te sturen naar collega’s of vrienden. Deel deze pagina op social media. Of trakteer me via deze Tikkie op een kop koffie.
Mijn Afgelopen Twee Weken
Heb jij wel eens van Ongehoord Nederland gehoord? Deze zender wil graag bij de publieke omroep horen, en publiceert dagelijks video's op Youtube. Als zij op 31 december van dit jaar 50.000 betalende leden verzamelen, dan zijn ze een stap dichter bij hun doel.
Eén probleem: ze publiceren video's met flink wat misinformatie over het coronavirus. Een online paneldiscussie met onder meer graancirkelonderzoeker Janet Ossebaard - meer over haar lees je in dit verhaal - trok mijn aandacht. Ik bekeek de video van ruim 37 minuten, en ontdekte 28 onjuiste en onbewezen beweringen.
“Dat het [coronavirus] - en nu ga ik heel kort door de bocht - door mensen is gefabriceerd. Dat het gemaakt is in een lab. Die bewijzen hebben we.” - Janet Ossebaard
Ongehoord Nederland publiceert video met 28 onjuiste en onbewezen uitspraken over het coronavirus — pointer.kro-ncrv.nl
"Elke video die het bestaan of de overdracht van COVID-19 betwist, is in strijd met het Youtube-beleid"
De laatste weken staat Klikdinges vol met artikelen over nepnieuws. Geen wonder, want woensdag 29 april hebben we hier een uitzending over (NPO2, 21.05 uur, check de promo). Hierin bespreken we hoe nepnieuws in tijden van corona hele schadelijke effecten kan hebben. En dan hebben we het niet alleen over 5G-gekkies die zendmasten in de brand steken.
Zo'n uitzending is een behoorlijke uitdaging voor ons team. We moeten erg veel thuis opnemen, dus onze werkplekken zijn inmiddels getransformeerd tot kleine opnamestudio's. En zodra de camera rolt, moet je wel oppassen waar je bureaustoel staat...
Dat ging maar net goed
Mogelijk kunnen we onze prijzenkast binnenkort aanvullen met twee prijzen. Niet zomaar prijzen, maar dé journalistieke jaarprijzen in Nederland: De Tegel. Ons onderzoek naar zorgfraude (i.s.m. Follow The Money en Reporter Radio) is in de categorie Data genomineerd. En in de categorie Online maakt ons onderzoek naar online oplichters kans. Helaas geen fysieke uitreiking dit jaar, maar online wordt het vast ook een gezellig feestje.
Eigenlijk bizar. Pointer heeft net zijn eerste verjaardag gevierd, en nu al twee nominaties voor De Tegel op zak. Met een redactie van dertien personen concurreren we tegen grote kranten en tv-zenders. Daar mogen we best een beetje trots op zijn ☺️
Alle genomineerden voor De Tegel op een rijtje.
Toffe Klikdingessen
Hoe lang duurt het voordat een aap (lees: een script) per ongeluk Beethoven speelt? Gelukkig heeft The Pudding antwoord op deze superbelangrijke vraag.
Last year, we searched Google for how to tie a tie. Now we’re using it to find toilet paper. — www.washingtonpost.com
In onze Pointer-nieuwsbrief (abonneer je) vind je elke week de meest gestelde Google-vraag. Washington Post heeft dat iets uitgebreider aangepakt, en beschrijft hoe ons zoekgedrag tijdens COVID-19 is veranderd.
In de vorige Klikdingessen vond je al een paar interessante coronasimulaties. Deze is extra bijzonder, omdat je de effecten van een lockdown simuleert met 19 andere echte mensen.
Coronagrafieken hoeven niet superfancy te zijn. Je kunt heel veel doen in een aantal gratis tools, zoals Datawrapper. Op hun blog kun je deze analyse lezen over effectieve lockdown-maatregelen, inclusief overzichtelijke graphics.
Dieren nemen de straten over nu mensen thuis zitten vanwege corona. Of toch niet? — pointer.kro-ncrv.nl
Dolfijnen in de grachten van Venetië, omdat we met zijn allen binnen blijven. Too good to be true, maar toch drukken mensen massaal op retweet bij positief dierennieuws. Collega's Thomas Mulder en Wendy van der Waal checken welke filmpjes en foto's echt tijdens de coronacrisis zijn gemaakt (en waar je keihard wordt genept).
Geweldige graphics in het Nederlands Dagblad over de lockdown in ons land. Waar is het drukker, en waar is het rustiger geworden? Inclusief hele fijne annotaties.
Vandaag hard gewerkt aan deze paginagrote #infographic over hoe onze 'intelligente lockdown' verloopt. 😅 De gegevens komen uit de Google Community Mobility rapporten van vandaag. Grappig om te zien hoe druk het in de supermarkten werd na de tweede persco.
Morgen in @ndnl! 👇
— Sjoerd Mouissie (@SjoerdMouissie)
5:39 PM • Apr 24, 2020
Vind Ik Leuk
Honderd voorwerpen die er gaaf uitzien als je ze met een hydraulische pers plet
Handig: de basics van nepnieuws
Archiefexpert Eric Hennekam geeft tips hoe je personen online kunt vinden
Lange Frans gooit nu zelfs complottheorieën in zijn nummers 🤨
Op dit Youtube-kanaal (van @Hayify) worden oude videobanden van KLM TV gepubliceerd
Ook bij Last Week Tonight aandacht voor nepnieuws in coronatijd
Binnen drie dagen gebinged: The Boys s01
Ook gebinged: The Circle, een van de raarste (en best toffe) realityseries die ik heb gezien
Ik wil graag naar de kapper, maar ik ga er niet om liegen
Lees dit draadje op Twitter. Juist nu
En als je dit account volgt, weet je waar de meest obscure bedrijfsnamen vandaan komen
Tot over twee weken. En blijf gezond!
Je hoort een uitspraak die volgens jou niet klopt. Maar hoe zoek je zoiets uit? In het Handboek Internetresearch & Datajournalistiek vind je tips om zulke factchecks uit te voeren.