• Klikdinges
  • Posts
  • Klikdinges #68: Een terugblik op mijn eerste jaar bij Pointer

Klikdinges #68: Een terugblik op mijn eerste jaar bij Pointer

In deze laatste Klikdinges van 2019 vertel ik iets over onze derde zorgfraude-aflevering, zeven hoogtepunten van mijn eerste jaar Pointer, en een haiku-generator op basis van je adres.

Mijn Afgelopen Twee Weken

Al twee tv-uitzendingen, 5 radioreportages en ruim 30 artikelen lang leggen we het systeem bloot achter de torenhoge winsten van bepaalde zorgbedrijven. Maar wie pakt die zorgcowboys aan? In onze derde tv-uitzending onderzoeken we of de gemeente dat doet (spoiler: ze vinden het erg moeilijk). Ik tikte er een nieuwsberichtje over.

"We hebben de sluizen wel flink open gehad, en dat heeft veel geld gekost"

We merken dat dit onderzoek enorm veel losmaakt. Pakhuis De Zwijger zat tijdens onze thema-avond vol met betrokken lezers, beleidsmakers en collega-journalisten. Kon je daar niet bij zijn? Bekijk die avond hier nog eens terug.

We zijn al sinds februari bezig met dit onderzoek. En tijdens die periode blijven ontzettend veel interessante feiten op de plank liggen, en w zochten een mooie manier om die informatie op een andere manier te vertellen. Collega Hay maakte daarom deze waanzinnig toffe zorggame. Kun jij een jaar lang als zorgondernemer overleven?

Ervaar zelf hoe het is om een jaar lang een zorgbedrijf te leiden.

En daarmee komt 2019 ten einde. Het eerste jaar dat met Pointer bestaat. Wat werk betreft echt een topjaar, dus ik wil zeven hoogtepunten met jullie delen.

  • We zijn dus met Pointer begonnen: een team van waanzinnig goede, slimme en fijne collega's. We bouwen echt aan iets heel moois 📈 enorm trots om onderdeel te zijn van zo'n getalenteerd team

  • Ik heb 50 artikelen gemaakt en aan 4 tv-uitzendingen meegewerkt. Best een lekkere productie 😎

  • Hopelijk heb ik jonge journalisten goed op weg geholpen: 6 grote presentaties, 6 gastcolleges en 1 masterclass gegeven (overzicht), en momenteel HvA-studenten begeleiden voor een visualisatie-opdracht

  • We hebben de Stuiveling Open Data Award 2019 gewonnen voor ons onderzoek over zorgcowboys 🎉

  • Mijn data-analyse wordt nu door de NZa gebruikt om zorgfraude op te sporen. Een doel dat ik nooit heb nagestreefd, alsnog enorm gaaf om te horen

  • Klikdinges groeide dit jaar van 396 naar 542 abonnees. Bedankt iedereen! Elke twee weken doe ik mijn best om zo veel mogelijk interessante linkjes te verzamelen. Dat jullie dat zo waarderen, vind ik nog steeds een gaaf idee

  • En ik heb alvast vooruit gewerkt voor aankomend jaar: 2 grote onderzoeken (tv-uitzendingen en toffe online projecten). De eerste staat gepland voor eind januari, en ik heb er ongelooflijk veel zin in.

Echt een schitterend jaar dus! In mijn volgende nieuwsbrief - vlak na de kerstvakantie - maak ik een overzicht van dit Klikdinges-jaar: waar hebben jullie het meest op geklikt? Dit is hoe datajournalisten een jaaroverzicht maken: die doe je pas nadat het jaar volledig is afgelopen 👀

Toffe Klikdingessen

Iemand bij Reuters heeft de taak op zich genomen (JALOERS!) om alle Star Wars-films nog eens te kijken en lightsaberduels te gaan turven. Deze graphic begint ook heel cool.

Het plezier van een verlaten weg: alleen op de wereld in je auto met een strook asfalt onder je. Wil je weten waar je dat gevoel kunt ontdekken als je door de VS rijdt? Check dan dit project. Je kunt alvast een testrit doen via Google Streetview.

Alles is in data uit te drukken. The Pudding analyseerde ruim 30.000 foto's uit jaarboeken om te ontdekken wat het tijdperk voor grote kapsels zijn. Is het belangrijk om te weten? Nee. Is het leuk? Absoluut!

Elk jaar maakt Hackastory een overzicht van de beste interactieve verhalen. Pointer heeft de eer om in dat overzicht te staan met ons verhaal over de Deense oplichters. Maar check ook vooral die andere gave klikbare verhalen.

Zoals je hierboven ziet, werkt de automagische haiku-generator niet perfect (drie regels met 5, 7 en 5 lettergrepen). Toch is de techniek achter deze kaart behoorlijk interessant. Zoek je eigen woonomgeving maar eens op om te zien welke elementen hij uitkiest voor een gegenereerd gedicht.

Deze gast maakt elke dinsdag een bekende grafiek na in R 📊erg leerzaam: veel interactives die je kent zijn dus te reproduceren voor normale stervelingen zoals wij (via Thomas de Beus)

Je kunt OVERAL een database van maken. Oké, deze is niet zo elegant (je kunt de gegevens niet eenvoudig downloaden), maar het is een superleuke verzameling gegevens: in welke minuut van kun je een jump scare verwachten in (voornamelijk) horrorfilms?

Artikel nummer zoveel over de teloorgang van je privacy. Een NYT-editor kreeg dit jaar een waanzinnige dataset met miljoenen GPS-gegevens van Amerikanen. Zie hier welke gevolgen dat heeft.

Het magazine Scientific American heeft zijn rijke geschiedenis aan covers geanalyseerd op kleurgebruik. Als je Klikdinges langer volgt, dan weet je dat ik dit soort analyses keihard vind (en ik ga weer eens hard nadenken voor welk serieus onderzoek ik zoiets kan inzetten).

Vind Ik Leuk

Fijne feestdagen! Geniet van deze dagen (dat ga ik zeker doen), en tot de volgende Klikdinges. Daarin lees je het Klikdinges-jaaroverzicht van 2019 en mijn wensen voor 2020.

Jouw volgende goede voornemen is vast 'beter worden in datajournalistiek'. Ja toch? Nou, bestel dan sowieso het Handboek Internetresearch & Datajournalistiek. Ik kan me geen beter begin van 2020 bedenken.