- Klikdinges
- Posts
- Klikdinges #63: Hoe maak je een goede journalistieke game?
Klikdinges #63: Hoe maak je een goede journalistieke game?
Deze editie van Klikdinges staat in het teken van nieuwsgames. Check een flinke verzameling van deze games. En ben jij nieuwsgierig welke vliegtuigen allemaal boven je hoofd rondzwermen? Schrijf je dan in voor onze bootcamp!
Mijn Afgelopen Twee Weken
Dankzij ons zorgonderzoek was ik anderhalve week geleden in de Tweede Kamer. De Open State Foundation organiseerde namelijk aan hackathon en nodigde mij uit om een presentatie te geven. Voor een kleine groep mocht ik uitleggen hoe wij ons onderzoek hebben uitgevoerd, en hoe belangrijk open data voor ons is.
Fun fact: mijn presentatie stond klaar op een computer van het Tweede Kamergebouw. Blijkbaar werken ze daar nog steeds in Office 2010 en draait alles op - denk ik te hebben gezien - Windows XP. Ik heb wel eens met oude software moeten werken, maar dit was wel een enorme throwback.
En dan slaat ineens de vlam in de pan tussen Turkije, de Koerden en Syrië. Met hulp van Anoek Hofkens checkte ik voor hoeveel miljoenen euro's Nederland wapens aan Turkije heeft verkocht. Het Antwoord Zal Je Verbazen, Klik Hieronder Like Subscribe Link In Bio.
'Nederland heeft onderdelen geleverd voor pantservoertuigen, en is daardoor betrokken bij het conflict in Syrië'
We merken overigens dat het nieuwe schooljaar weer is begonnen. Bijna elke journalistieke opleiding wil 'iets' met Pointer doen: op bezoek komen, interviewen, of een onderzoeksproject opzetten. Komt het even goed uit dat we binnenkort weer een bootcamp gaan organiseren.
Op woensdag 30 en donderdag 31 oktober duiken we namelijk in geheime vliegtuigroutes. Via FlightRadar24 hebben we namelijk een flinke verzameling aan vluchten ontvangen. Als we die door een script halen waarmee je checkt op draaicirkels, dan vind je al snel een aantal vreemde patronen. Wij willen graag weten wie achter dit soort vluchten zitten. Wie is de eigenaar van dat vliegtuig? En wat doen ze boven ons hoofd?
Wil je meedoen met die bootcamp? Mail dan even naar [email protected]. Wij verzorgen twee dagen lang alle koffie, thee en frisdrank, geven je een korte training en je komt in contact met enorm interessante deelnemers.
Een ander gaaf project waar we bij Pointer aan werken, is het ontwikkelen van een journalistieke game. We willen lezers uitleggen hoe ingewikkeld het is om een eerlijk zorgbedrijf te runnen. Of wil je juist zo snel mogelijk een zorgmiljonair worden?
Uiteraard willen we niet het wiel opnieuw uitvinden. Daarom hebben we een lange lijst gemaakt met inspirerende voorbeelden (vooral Marije heeft veel toffe games gevonden). Dan vallen een paar dingen op:
Een goede nieuwsgame laat je de gevolgen van jouw keuzes merken. Kies je optie A, dan heb je minder geld, of iemand wordt boos op je. Kies je optie B, dan krijg je de tegenovergestelde reactie.
De keuzes zijn duidelijk. Je wil niet dat gebruikers per ongeluk iets kiezen waar ze eigenlijk niet voor willen gaan. Geef daarom ook niet een enorme lijst aan opties, maar hooguit 2 of 3 mogelijkheden.
Je voortgang is altijd zichtbaar. Dat kan je score zijn, of een portemonnee met een slinkend geldbedrag, of een meter waarin je ziet hoe (on)tevreden iemand is.
Het moet er aantrekkelijk uitzien. Elke toffe nieuwsgame heeft een herkenbare stijl, of lekkere animaties. De vormgeving moet je sowieso verleiden om aan de game te beginnen.
Misschien heb ik nog een paar belangrijke lessen gemist. Ik heb een aantal van die toffe nieuwsgames hieronder opgesomd. Enjoy! En als je nog een interessante les ontdekt die niet hierboven staat, reply dan vooral op deze nieuwsbrief.
Toffe Klikdingessen
In deze game leer je hoe jij als foute accountant meerdere belanghebbenden tevreden moet houden. In een chatvenster maak je goede of slechte keuzes, en de meters houden bij welke partij ontevreden begint te worden. Een hele lekkere flow en eenvoudige interface.
Een goede suggestie van Hay (zou hij hier aan hebben gewerkt?): hoe word je belangrijk in de Chinese Communistische Partij? Maak slimme keuzes, en speel tussendoor Flappy Bird met een panda-luchtballon.
Een game die een goed doel ondersteunt. Kun jij rondkomen van een minimumloon? Wat hier heel slim is gedaan, is dat je de gevolgen van elke keuze vroeg of laat krijgt gepresenteerd. Ook weet je op elk moment wat je voortgang is, en heb je enkele hulplijnen tot je beschikking.
RTL Nieuws maakte afgelopen jaar eigenlijk een soort vereenvoudigde versie van bovenstaande journalistieke game. Slim, want dit is voor een nieuwsconsument sneller en eenvoudiger te spelen.
Financial Times maakte deze game om de financiën van een Uber-chauffeur inzichtelijk te maken. De vormgeving is echt 👌🏻, maar het game-gedeelte valt een beetje tegen.
Nog een leuk Nederlands voorbeeld. Stel dat je de baas bent van het Rotterdamse havenbedrijf, kun jij die sector dan duurzaam maken? Ook hier is de grafische stijl erg aantrekkelijk, en merk je de gevolgen van je keuzes.
Vind Ik Leuk
Deze guy heeft een draadje gemaakt met zijn mening over alle parlementsgebouwen ter wereld 😂
Mocht je het nog niet weten: Facebook is trash
Heerlijke voorlichtingsvideo van het internet begin jaren 90 (via Hay)
Snapchat maakt alle politieke advertenties inzichtelijk in deze dataset
Je wordt tegenwoordig zelfs door je tandpastaproducent genaaid
Ik heb mijn kaartje voor de VVOJ Conferentie binnen. Ga jij ook?
Superhandig als je een nepaccount moet aanmaken voor je researchproject: 100k AI-generated gezichten
The Pudding heeft een data-onderzoek gedaan waarbij de uitkomst een pubcrawl is 🍻
Deze gast doet imitaties van bekende acteurs met behulp van deepfakes
Trump schiet een aantal nieuwsmerken dood in deze video, die tijdens een Republikeinse conferentie werd vertoond 👎
Hoe werkt social engineering? Nou, zo dus.
Als je iemand hoort over Fortnite: this just happened
Tot over twee weken.
Niet alleen steengoede research bepaalt of jouw onderzoek opvalt. Ook de presentatie van je onderzoeksresultaten is van groot belang. In het Handboek Internetresearch & Datajournalistiek vind je meer tips over infographics en online publiceren.