• Klikdinges
  • Posts
  • Klikdinges #62: Yeehaw! We hebben weer zorgcowboys gevangen

Klikdinges #62: Yeehaw! We hebben weer zorgcowboys gevangen

In deze Klikdinges lees je meer over ons Pointer-onderzoek naar zorgcowboys, welke unieke woorden in de Troonrede stonden en welke gevoelige informatie op onbeveiligde servers stond.

Mijn Afgelopen Twee Weken

Als je me volgt op Twitter, dan was dit het moeilijk te missen: we hebben met onze collega's van Reporter Radio en Follow The Money een tv-uitzending gemaakt over zorgcowboys.

Zorgcowboys zijn bestuurders of directeuren in de zorgsector die via allerlei dubieuze constructies veel geld verdienen. Geld dat via gemeenten (dus belastinggeld) en verzekeringen (dus gezamenlijke premies) in de nieuwe woning of dure auto van een zorgdirecteur wordt gestoken. En dat gaat uiteraard ten koste van goede zorg.

Net als in juni hebben wij de jaarrekeningen van een aantal typen zorg geanalyseerd (je leest hier hoe we dat hebben gedaan). Het gevolg is deze mooie uitzending van Pointer.

Zorginstellingen met ruim tien procent winst, terwijl zo'n drie procent gangbaar

Het nieuwsbericht werd overigens weer lekker opgepakt: 17 verschillende mediapartijen hebben het overgenomen. De SP wijdde er een blog aan. Bij Spraakmakers mocht ik kort ons bericht toelichten. En heel gaaf: op de dag van de uitzending zaten er telkens zo'n 50 á 100 personen tegelijkertijd in onze dataset te snuffelen.

Waar ik nog het meest tevreden over ben: alle tips die we krijgen. Het is al zo vaak gezegd, maar geloof me op mijn woord: als je transparant bent over je werkwijze, dan vertrouwen lezers je en weten ze je te vinden. Onderstaand artikel is een iets langere opsomming van wat zo'n uitzending en werkwijze oplevert. 💪

Dankzij jullie tips kunnen we ons onderzoek blijven voortzetten

Even iets anders dan zorgmiljonairs. Twee weken geleden werd namelijk de Troonrede uitgesproken. We analyseerden eerder al hoe goed leesbaar deze toespraak is geworden. Op de dag zelf vond ik 99 woorden die nooit eerder zijn gebruikt in de Troonrede. En daar schreef ik een stukje over, inclusief gave interactieve visualisatie (dankzij Marije en Wendy).

"Tegeltjeswijsheid voor de 21e eeuw"

Bovenstaande projecten zijn overduidelijk het resultaat van samenwerking. Misschien is dat in onderstaand onderzoek minder duidelijk, maar luister...

Via Bayerische Rundfunk en ProPublica ontdekten we dat ontzettend veel medische gegevens op onbeveiligde servers staan opgeslagen. Collega Peter kwam met de tip ('misschien kunnen we aansluiten bij dit onderzoek?'), vormgever Tijmen knalde er snel een lekkere header uit, en ik kon eindredacteur Rene en socialmedia-redacteur Anoek op hun vrije dag storen voor dubbelchecks.

Dat is toch gaaf? Journalistiek is beter als je samenwerkt ♥️ NOS, NU.nl en Bright hebben vervolgens ons nieuws opgepikt dat de medische gegevens van 25.000 Nederlanders vrij toegankelijk zijn geweest.

"Ik heb het hele menselijke lichaam gezien op deze foto’s"

Aanstaande vrijdag (4 oktober) geef ik in de Tweede Kamer een presentatie over ons zorgcowboys-onderzoek. Ik leg uit hoe we open data hebben gebruikt om zorgmiljonairs te ontdekken. Wil je langskomen? Meld je dan hier aan, en zeg even gedag als je daar via Klikdinges bent gekomen.

Toffe Klikdingessen

Eenvoud. Grote getallen klein maken. Paar lekkere animaties er overheen. En klaar. Dit is een fijn overzicht, en heel snel na de presentatie van de Miljoenennota online. Lekker bezig NOS.

Een zeer uitgebreide taalanalyse naar alle toespraken in het Duitse parlement sinds 1949. Mooie thema's gekozen, veel tegenstellingen en een fijne presentatie.

In Klikdinges vind je vaak hele grote dataprojecten of spectaculaire visualisaties. Maar soms is het ook leuk om websites in het zonnetje te zetten die niet zo vaak iets met data doen. Bij Kassa keken ze naar opkomsttijden van de politie. Laaghangend fruit, maar een tof item voor tv en Localfocus-kaartje erbij.

Kun je een recessie voorspellen? Volgens deze explainer van Vox wel (via Adriana)

Vind Ik Leuk

Tot over twee weken!

Zo'n onderzoek naar zorgcowboys is zeker heel ingewikkeld? Nou, dat valt best mee. Als je een beetje handig bent met Excel, dan kom je al een heel eind. In het Handboek Internetresearch & Datajournalistiek staan tips hoe jij met spreadsheets kunt beginnen.