• Klikdinges
  • Posts
  • Klikdinges #61: Ik maakte een script om bijna 200 Troonredes te lezen

Klikdinges #61: Ik maakte een script om bijna 200 Troonredes te lezen

Geachte leden van Klikdinges, op de dag dat deze nieuwsbrief wordt verstuurd, is het Prinsjesdag. Een heugelijke dag om in de geschiedenis van deze toespraak te duiken. Maar ook voor reflectie op onze verslaving aan plastic, lief nieuws over asieldieren, en ons Pointer-presentatieschema.

Mijn Afgelopen Twee Weken

Ruim negentien uur lang: zoveel tijd heb je nodig om alle Troonredes ooit te lezen. Kijk, ik wil best een uitgebreide analyse doen van al die teksten, maar dat automatiseer ik dan liever. En zo geschiede...

Want die 195 teksten heb ik door een script gehaald en beoordeeld op leesniveau. En wat blijkt? De schrijvers van de Troonrede slagen er steeds beter in om meer mensen aan te spreken. Dit artikel legt uit hoe ik het heb gedaan, en hieronder lees je mijn verhaal inclusief supertof scrollding.

Een korte toespraak is niet per se beter, dan krijg je 'platgeslagen Nijntje-teksten'.

Bij onze collega's van De Taalstaat kun je er nog iets meer over horen. En Trouw nam ons bericht ook over. Heel tof 😁

Ook gaaf: op Prinsjesdag zelf doen we een razendsnelle analyse van de tekst van 2019. Stay tuned, want dat artikel verschijnt later op die dag op Pointer (en anders zie je hem in de volgende Klikdinges verschijnen).

Het is overigens weer gastcollege-seizoen. Onze Pointer-mailbak loopt vol met leuke verzoekjes. Vaak voor studenten, dus daar kan niet iedereen bij zijn. Hieronder een greep uit de plekken waar we gaan spreken die je wΓ©l kunt bezoeken:

  • Op vrijdag 4 oktober leggen we tijdens de Accountability Hack in de Tweede Kamer uit hoe we zorgfraude hebben ontdekt. Een week na onze tweede tv-uitzending over dit onderwerp laat ik stap voor stap zien hoe je van open data tot onthullingen en menselijke verhalen komt. Meer info.

  • Collega's Wendy en Tanne mogen op vrijdag 11 oktober een presentatie geven bij het Infographics Conference. Supergaaf! De line up is behoorlijk internationaal en prestigieus. Meer info.

  • Tijdens het weekeinde van 22 en 23 november is de jaarlijkse VVOJ Conferentie. Pointer is daar zelfs met twee sessies vertegenwoordigd. Het programma staat nog niet online, maar verschijnt binnenkort. Meer info.

Hele mooie gelegenheden om over onze eigenzinnige manier van journalistiek te praten. Als je komt, vergeet dan niet even te zwaaien of gedag te zeggen 😁

Op woensdag 25 september staat onze derde tv-uitzending gepland. Dat wordt een vervolg op onze vorige uitzending over Zorgcowboys. De afgelopen weken hebben we al een paar artikelen gepubliceerd (zie hier en hier). Het dreigt weer spraakmakend te worden. Dus kijk, woensdag 25 september, NPO2, 21:10 uur.

En onze toffe redactie heeft de eerste grote evaluatie achter de rug. De komende maanden gaan we onze visie aanscherpen en de website doorontwikkelen. Na afloop hebben we uiteraard een paar biertjes gedronken.

Toffe Klikdingessen

Heb je even een opbeurend verhaal nodig? In de VS worden meer asieldieren in een lief gezin ondergebracht dan 6 jaar geleden. Blijkt dat land toch niet in alle opzichten moreel failliet te zijn.

Elke minuut worden 1 miljoen kunststof flesjes verkocht. We verdrinken in het plastic. Hoe visualiseer je zulke enorme hoeveelheden? Reuters heeft een hele goede oplossing (en je leest hier hoe ze die hebben gevonden).

Als je denkt dat 'onze' maan zo bijzonder is: ons zonnestelsel heeft er bijna tweehonderd. In deze interactieve atlas van National Geographic kun je ze allemaal bekijken. We hebben echt een paar gekke manen.

Lang niet alle gevallen van discriminatie op basis van geslacht komen voor de rechter in het VK. Het merendeel wordt vooraf geschikt. Bloomberg ontdekte een weinig bekende database met zulke zaken en maakte dit overzicht van teruggetrokken zaken bij Barclays Plc, HSBC Holdings Plc, JPMorgan Chase & Co. and Banco Santander SA.

A tool for sorting text. Een lekker droge en minimale omschrijving van een gruwelijk tof project. Behoefte aan de meest apocalyptische tweets in je tijdlijn? Of Facebook-posts met veel verwijzingen naar getallen, personen of plaatsen? Deze code doet het voor je. Leuk om je vastgeroeste blik op informatie eens mee los te schudden.

Voor een sollicitatiegesprek kun je enorm zenuwachtig zijn, zeker als je niet exact aan alle vereisten voldoet. Wat blijkt? Met 50 procent van de gevraagde kwaliteiten heb je net zoveel kans als iemand die 90 procent haalt. Kortom, lees deze data-analyse en overschat jezelf.

Een heerlijk overzichtelijk artikel over de protesten in Hong Kong. Dankzij tijdlijnen, kaarten en foto's krijg je een goede indruk hoe wijdverspreid de protesten zijn. Sowieso de header hierboven πŸ™Œ

Vind Ik Leuk

Tot over twee weken!

Honderden aspirant-journalisten zijn sinds een paar weken begonnen aan hun opleiding. Een van de boeken die zij verplicht moeten aanschaffen? Het Handboek Internetresearch & Datajournalistiek. Koop dat boek als je niet wil worden ingehaald door die jonge honden.