- Klikdinges
- Posts
- Klikdinges #58: Dit was mijn multimediavakantie
Klikdinges #58: Dit was mijn multimediavakantie
Na drie heerlijke weken vakantie ben ik weer terug op mijn werk. Uitgerust, vol ideeën én met een dikke envelop vol gewobte documenten.
Mijn Afgelopen Drie Weken
Normaal gesproken neem ik hier mijn afgelopen twee werkweken door. Maar in deze Klikdinges levert dat twee problemen op: de laatste nieuwsbrief was drie weken geleden, en ik heb niet gewerkt. Daarom een iets persoonlijker begin van deze Klikdinges dan normaal. Wat heb ik gedaan tijdens mijn vakantie? (Sla gerust over als je door wil naar toffe klikdingessen)
Het middagdutje. Ik heb tijdens mijn vakantie ontdekt hoe ongelooflijk fijn dat kan zijn. De eerste week van mijn vakantie heb ik elke dag even mijn ogen gesloten rond een uur of 15.00. Waarschijnlijk het teken dat ik oud begin te worden, maar het heeft me helemaal opgefrist.
De uitstel-lijst. Het hele jaar door heb ik films, series, games en boeken uitgesteld. En oke, ik heb ook wat nieuwe films gekeken.
Boeken
Series
Films
Games
Outer Wilds ⭐⭐⭐⭐⭐
Abzû ⭐⭐⭐
Na drie weken uitrusten, smelten in de bloedhitte, boeken lezen en boeken/films/series/games inhalen ben ik weer helemaal opgeladen voor een periode van hard werken.
Daarom kwam het goed uit dat ik in de eerste dagen van mijn vakantie een aangetekende brief kreeg: het besluit op een Wob-verzoek van ongeveer 5 maanden geleden. Mocht je niet weten wat een Wob-verzoek is: het gebeurt steeds minder vaak, en het wordt nodeloos ingewikkeld gemaakt. Maar de aanhouder wint. Dat wordt dan ook mijn eerste onderzoek na de vakantie.
Toffe Klikdingessen
De presentatie van deze gegevens is bar slecht (👎 dashboards zonder goed scenario of leesroute), maar de gegevens en methodiek zijn erg interessant. En wellicht kun je met wat gepuzzel ook ontdekken wat de minimale wachttijd is in jouw favoriete grote pretprak.
Ondanks een embargo op luxegoederen rijdt Kim Jong-un in een peperdure Mercedes. Hoe komt hij daar aan? Spoiler: Nederland is betrokken in deze reconstructie.
Notre-Dame came far closer to collapsing than people knew. This is how it was saved. — www.nytimes.com
Dit verhaal heeft een paar hele gave verhaal-elementen (3D-modellen, sociale media, etc.). Scroll mee hoe de Notre Dame gered werd door de briljante ingeving van een aantal brandweerlieden.
Een slimme productie waarin zogeheten 'joyplots' de hoofdrol spelen: in welke landen is in de afgelopen vijftig jaar een positief of negatief immigratiesaldo? Lees ook vooral dit draadje over het grafische proces.
Je neemt het voor lief, maar achter o.a. Google Maps zit een enorm netwerk aan satellieten. Kijk mee hoe de aarde strook voor strook in kaart wordt gebracht in deze indrukwekkende visualisatie van Nadieh Bremer.
Vind Ik Leuk
De makers van Dead Cells kwamen erachter dat hun game 'boring as fuck' was. Dus lieten ze spelers denken dat levels random werden gegenereerd en word je geholpen bij het springen.
Twitter (en eigenlijk elk online gesprek) voor beginners.
Het mysterie van de honderden Bob Ross-schilderijen is opgelost.
Battle rap lijkt in Nederland weer een comeback te maken.
De journalistieke prijs De Tegel wordt waarschijnlijk vernieuwd.
Deze datavisualisator haakte een kleedje met het slaappatroon van zijn eenjarige kind 🥰
Kan een haai bloed vanaf een kilometer ruiken? Dat kun je gelukkig testen met high-tech snufjes.
Waarom Boris Johnson een charmante, maar gevaarlijke idioot is.
Een harde Brexit levert flink wat grensconflicten op. Check dit draadje maar.
Oef, zeer herkenbaar en pijnlijk 😭
Leuk lijstje van criminelen die in Trump Tower woonden.
Ik doe voortaan mijn boodschappen bij de Lidl in België 😂
Bellingcat heeft een podcast over hun MH17-onderzoek gemaakt (en het is fantastisch)
Vol energie en ideeën ga ik weer aan het werk. Tot over twee weken!
Het nieuwe studiejaar voor studenten begint weer. Wist je dat een aantal opleidingen journalistiek het Handboek Internetresearch & Datajournalistiek op de boekenlijst hebben staan? Lijkt me een goede aanbeveling 😄