Klikdinges #55: Tans Frimmermans

In deze editie van Klikdinges lees je meer over legale wapens in Nederland, het Timmermans-effect op een verkiezingskaart, gebruikersvoorwaarden van verschillende bedrijven en diversiteit in Nederlandse cinema.

Mijn Afgelopen Twee Weken

Onze eindredacteur is op vakantie. Dat mag af en toe. Daarom heb ik de afgelopen anderhalve week eindredactie gedaan. Maar dat is gelukkig niet het enige (deze nieuwsbrief zou dan erg kort en saai worden).

Een tijd geleden vroeg ik bij de politie via de Wob cijfers over legale vuurwapens op. En wat blijkt? Wapenbezit komt langzaam maar zeker minder voor door alle maatregelen na de schietpartij in Alphen aan den Rijn (2011).

Een ander weetje: Nederland is verdeeld in twee soorten wapenbezit. Het platteland waar de jacht dominant is, en de rest van Nederland waar schietsport populairder is. In het onderstaande artikel lees je waar jij woont.

Niet door één specifieke maatregel, maar door één incident: Alphen aan den Rijn

NU.nl nam het nieuws over, en in Spraakmakers hebben ze er een gesprek van ruim tien minuten over gehad. Altijd blij mee. 😁

En een 'vluggertje': de resultaten van de Europese Parlementsverkiezingen per stembureau. Anderhalve dag nadat de Kiesraad de gegevens openbaar maakte, maakten Hay en ik deze analyse. Grote kans dat je bekend bent met het Timmermans-effect, maar ken je ook het Schreijer-Pierik-effect? Of het Huitema-effect? Check dan snel dit artikel met inzichtelijke kaartjes.

Welke verschuivingen zie je in kiesgedrag na twee verkiezingen?

De aankomende twee weken worden trouwens heel gaaf. Op 26 juni (NPO2, 21:20 uur) hebben we onze tweede tv-uitzending. Daarin onthullen we behoorlijk schokkende financiële zaken over thuiszorgorganisaties. Dit onderzoek doen we in samenwerking met Reporter Radio en Follow The Money. Houd Pointer dus in de gaten.

Toffe Klikdingesen

De gebruikersvoorwaarden. Je weet wel: dat onderdeel waar je meestal snel op Oké klikt om er vanaf te zijn. De New York Times heeft tekstanalyse losgelaten op deze - soms idioot ingewikkeld geschreven - teksten. Het resultaat is deze toffe analyse.

Niet alleen Pointer doet toffe datadingen bij KRO-NCRV. Onze collega's van Brandpunt+ hebben twintig jaar Nederlandse films doorgenomen om diversiteit te turven. Het mooie resultaat vind je hier.

Waarschijnlijk heb je voor het laatst op de middelbare school een boekenlijst gekregen. Sorry, in deze Klikdinges krijg je er nog eentje. Deze keer eentje zonder Multatuli of Reve, maar dataviz-boeken. Mocht je nog wat tips nodig hebben voor de zomervakantie.

Wie is de bekendste Londenaar? Welke bekende zanger komt uit het Engelse Sherborne? Allemaal Wikipedia-kennis. Op deze toffe kaart van The Pudding zie je de kaart van VK en USA, maar dan zijn de plaatsnamen gewisseld met de meest ge-wiki'de persoon uit die plaats.

Voor één keer maak ik een uitzondering en gooi ik een oud artikel in mijn nieuwsbrief. Dit supergoede onderzoek van NOS won vorige week namelijk (zeer terecht) een Data Journalism Award (Public's Choice).

Iets waar we bij Pointer druk mee bezig zijn: genres voor dataverhalen. Want je kunt wel een gave dataset hebben, maar maak er maar eens een goed verhaal van. Het Story Playbook van Financial Times helpt je een handje.

Ik moet er niet aan denken, maar misschien heb jij het wel eens gedaan: liften. Via deze kaart kun je ontdekken wat de meest lift-vriendelijke landen in Europa zijn. Blijkbaar scoort Nederland vrij hoog.

Vind Ik Leuk

Tot over twee weken. Dan vertel ik je alles over onze tv-uitzending.

Vaderdag vergeten? Het mooiste geschenk is wijsheid, zei een wijs man ooit. Dus geef je pa het Handboek Internetresearch & Datajournalistiek. Of bestel er twee (gelijk eentje voor jezelf erbij).