- Klikdinges
- Posts
- Klikdinges #51: 195 dagen na een Google Doc
Klikdinges #51: 195 dagen na een Google Doc
In deze Klikdinges lees je alles over de eerste weken bij Pointer. En ik heb mooie visualisaties gevonden over de problemen met de Boeing, alle sterfgevallen in Game of Thrones en een monsterproject van FTM.
Mijn Afgelopen Twee Weken
195 dagen
Zo lang duurde het om Pointer op te zetten. Ik heb het even opgezocht: op 28 september 2018 hebben we de eerste woorden van ons plan voor de NPO in een Google Doc gezet.
Ons dataclubje van 4 personen (ik, Thomas Mulder, Marije Rooze en Rene Sommer) mocht uit uitbreiden als we een sterke pitch konden neerzetten.
Dat lukte. In november gingen de vacatures de deur uit. We stelden een waanzinnig team samen.
Rond december hebben we ontelbaar veel sessies gehad over onze identiteit, kernwaarden, de naam van een nieuwe titel, de functionaliteit van de site, de tone of voice, etc. enz.
In februari en maart begonnen de nieuwe redacteuren. De visuele identiteit werd vele malen scherper. En we gingen produceren voor online en tv.
Op 11 april 2019 ging alles live. En ik ben zo trots als ik maar kan zijn. Pointer bestaat nu écht. 🥳🎊🎉
Dit zijn onze belangrijkste wapenfeiten:
Hier vind je al onze verhalen. Wij publiceren artikelen n.a.v. dataresearch, maar ook leggen we regelmatig uit hoe we tot onze conclusies zijn gekomen (check onderaan de pagina)
Sommige artikelen bundelen we samen in een onderzoek. Die vind je hier.
Bij sommige onderzoeken hebben we de hulp van het publiek nodig. Heb je zin om mee te puzzelen? Bekijk hier alle Doe Mee-oproepen.
Wij delen ook onze datasets
Bekijk hier onze eerste tv-aflevering
Hier vind je het volledige team, en onze kernwaarden
En uiteraard schrijven we een wekelijkse nieuwsbrief
Ik zal niet alle artikelen opsommen die we hebben geschreven, maar hieronder een selectie uit de afgelopen weken.
Ondanks de instructies voor het gebruik van social media door politie, zijn er toch personen herleidbaar in video’s van de vlogger. Daarmee legt hij privégegevens van burgers op straat.
Wij berekenden de uitzonderlijkste boetes per gemeente. En vroegen een verkeerspsycholoog waarom mensen 100 kilometer te hard rijden binnen de bebouwde kom.
Samen met Open State Foundation en De Volkskrant hebben we op 355 websites naar de verkiezingsresultaten gezocht.
Dit heb ik vaker gezegd, maar wow, wat ben ik trots op ons team. De vermoeidheid van het afgelopen half jaar maakt plaats voor genieten van ons resultaat. En gelijk weer door, want ons planbord staat vol met toffe verhalen.
Op dinsdag 7 mei geef ik in Beeld & Geluid een presentatie over onze nieuwe redactie. Kom ook, want er zijn nog zo'n tien andere sprekers die hun eigen visie op en werkwijze voor datajournalistiek presenteren. Kaarten kun je hier bestellen.
Toffe Klikdingesen
Waarom zijn de twee Boeing 737 Max's neergestort? Nog best een ingewikkeld verhaal, maar dankzij dit scrollverhaal snap je het een stuk beter.
Hakim Ziyech, held van Amsterdam. FiveThirtyEight deed een data-analyse van de voetballer en maakt duidelijk waar de kracht en zwaktes van Ziyech liggen.
Game of Thrones is begonnen aan het laatste seizoen. WaPo heeft alle voorgaande afleveringen minutieus bekeken en heeft elk sterfgeval geturfd.
We gaan de verstrengeling tussen Shell en de Nederlandse overheid onderzoeken. Help je mee? — www.ftm.nl
Bij FTM dachten ze: laten we zeventien Wob-verzoeken sturen. Honderden pagina's dik. Het wordt een project van de lange adem, maar het gaat dan ook ergens over. Hoe hecht is de band tussen de overheid en Shell? Samen met het publiek duikt FTM in dit onderwerp. Supergaaf en erg ambitieus.
Voedsel is een eerste levensbehoefte. Voedselproductie is dan ook onmisbaar. Maar voedsel heeft ook gevolgen voor de leefomgeving. Wereldwijd is de productie van voedsel verantwoordelijk voor circa 25% van de totale broeikasgasemissies, en voor circa 60% van het verlies aan biodiversiteit op land.
Datavisualisatie kan heel eenvoudig zijn. Soms is het alleen laten zien wat er te zien valt. Zoals in dit voorbeeld: welke delen van het Mueller-rapport zijn gezwart? Inclusief code om in R te reproduceren.
The Upshot (het datavisuele online katern van NYT) bestaat 5 jaar. Voor die gelegenheid zijn de meest 'Upshot-worthy' artikelen op een rijtje gezet. Een mooie lijst.
Je kunt meer Europese subsidies binnenharken als je je land slimt indeelt. Hoe dat werkt? Check deze fijne explainer van Maarten Lambrechts op The Pudding.
Vind Ik Leuk
Een hele fijne podcast van mijn radiocollega's: Tante Jos, over een onderscheiden verzetsheldin die misschien niet het echte verhaal heeft verteld.
Syp Wynia en cijfers blijken een slechte combinatie.
Misschien was je nog niet helemaal op de hoogte, maar Facebook is trash.
Goede reportage over het gebrek aan lokale media in Almere.
De kaart waarvan je niet wist dat hij bestond (en waarschijnlijk heb je spijt nadat je klikt): de mensenpoep-kaart van San Francisco.
Dit Youtube-kanaal streamt de hele dag door death metal, gegenereerd door AI. 🤘
Africa Eye ontdekte Russische inmenging in de nationale verkiezingen van Madagascar.
Als een kind zo blij met deze trailer van de nieuwe Star Wars.
Frenkie de Jong is goed. Waanzinnig goed zelfs, blijkt uit grafieken en cijfers (dus dan is het zo).
Wat is de overeenkomst tussen Taylor Swift en OV in Nederland? Dit draadje.
Een epische zoektocht en data-analyse naar 2 identieke zakjes Skittles (spoiler: het duurde ongeveer 3 maanden).
Afleveringen van de podcast 99% Invisible sloopten het boordsysteem van specifieke Mazda's. In deze podcast hoor je hoe dat zit.
Ronaldo's kapsel is stiekem een infographic.
Over twee weken is er weer een nieuwe Klikdinges.
Een paar weken geleden heb ik te horen gekregen dat het Handboek Internetresearch & Datajournalistiek op de verplichte literatuurlijst komt te staan voor eerstejaars studenten journalistiek in Tilburg. Supervet! Zet hem nu ook op je eigen leeslijst.