- Klikdinges
- Posts
- Klikdinges #48: Ben jij sneller dan mijn studenten?
Klikdinges #48: Ben jij sneller dan mijn studenten?
Hey , in deze editie van Klikdinges vind je een puzzel die studenten binnen 45 minuten wisten op te lossen (ben jij sneller?), namen in films en het echte leven, en een catfisher die wordt gecatfisht.
Mijn Afgelopen Twee Weken
Onze geweldige redactie is voorlopig compleet. Vorige week zijn twee nieuwe collega's bij Pointer begonnen: Peter Keizer en Hay Kranen. Met ons team hebben we nog ongeveer anderhalve maand om alles klaar te krijgen voor de launch van onze website en om onze eerste tv-uitzending te maken.
Even tussendoor: op zaterdag 6 april is de VVOJ Jongerendag weer. Jonge, ambitieuze onderzoeksjournalisten kunnen een dag lang workshops volgen van ervaren en prijswinnende journalisten. En voor de 40 euro krijg je ook nog eens een lunch en diner. Alsof het niets kost. Geef je hier op.
In Groningen heb ik samen met Andrew Dasselaar de laatste twee workshops gegeven aan een groep hele slimme studenten journalistiek. In totaal hebben we 4 dagen lang ons Handboek behandeld: opzetten van een onderzoek, groepswerk, slim Googlen, privacy, deep en dark web, datajournalistiek, enz. Het waren hele intense dagen, en ik denk dat we de studenten met flink wat goede tips op weg hebben geholpen naar nog betere onderzoeken.
Wellicht wel leuk voor jullie: hieronder staat de laatste opdracht. Het is een kleine speurtocht over internet. Kun jij de volgende vragen oplossen?
Wat is het verband tussen:
Deze foto
En een film uit 2011 met de winnaar van 1 Academy Award en 2 Golden Globes in de hoofdrol?
En deel 2 van deze opdracht:
De makers van deze film zijn in aangeklaagd voor het schenden van intellectueel eigendom. Kun jij de documenten vinden waarin het pleidooi van de aanklagers staat?
Dit moet je inleveren:
De exacte locatie van deze foto
De naam van de film
Het verband tussen die twee
Het gevraagde document
En beschrijf elke stap die je hebt genomen.
Onze studenten wisten de puzzel in drie kwartier op te lossen. Ik ben benieuwd of het de Klikdinges-lezers ook lukt. Stuur je antwoord in via een reply op deze mail.
Toffe Klikdingesen
Bij bepaalde steden of provincies denk je direct aan specifieke beroepen. Op Flowing Data staat een gave kaart met unieke en populaire banen in de VS. Lijkt me ook gaaf om zoiets voor Nederland te maken.
Ik kende dit designbureau niet. Fathom maakt zeer complexe visualisaties, waaronder deze graphic van het Mueller-onderzoek. Maar klik ook zeker verder op de website.
Een van de langste longreads die ik ken: het leven van Stanley Kubrick, een van mijn favoriete regisseurs.
Helaas geen mooie thumbnail van dit project, maar klik hem echt even aan. Mary Zam heeft namen van personen in films vergeleken met de distributie in het echte leven. En daar kwamen best wel gave resultaten uit.
Zullen we het nog even over die ongelooflijke wedstrijd van Ajax hebben? Nee, ben je dat een beetje zat? En wat als we met data kunnen aantonen dat die overwinning zeer onwaarschijnlijk was? Dan klik je hopelijk wel, want ik vind dit een hele goede manier om over voorspellingen en data te schrijven.
Nog een artikel zonder thumbnail, maar ook deze moet je aanklikken. Max Benwell kwam erachter dat iemand online zijn identiteit gebruikte om vrouwen te catfishen. Dus wat probeerde Max? De catfisher te catfishen.
Het is de nieuwsbrief van linkjes zonder thumbnail. 🤬 Maar dit lijkt een leuke tool: data sonificatie, oftewel 'data omzetten in geluid'. Ik denk dat het een matige gimmick is, maar ben benieuwd of iemand hier iets gaafs mee kan maken.
Vind Ik Leuk
Dan is hier je reminder: Facebook is trash.
Bewijsstuk #3 en #4 dat Facebook trash is.
Excel komt eindelijk met een nieuwe feature die echt nuttig is: inscannen en ocr'en van tabellen.
Een handig truukje om percentages uit je hoofd te berekenen.
I love data. I love it, love it, love it, o-oh!
Google heeft een flinke berg data openbaar gemaakt.
Spectaculaire takedown van Angela de Jong.
Twee toffe video's waarin muziek wordt gevisualiseerd. Eerst deze van verschillende drum-patronen...
En deze glijbaan van Beethovens Symponie No. 5 (s o naar Inge Janse)
Het WODC klungelt met procenten en procentpunten. Lees hier hoe dat zit.
OpenState heeft een browser plugin gemaakt waarmee je op 11 nieuwssites kunt zien wat de bron is voor lokale berichtgeving.
Tot over twee weken. Dan is er weer een nieuwe Klikdinges.
In Groningen lopen nu dus zo'n 25 studenten rond die het verschil weten tussen het deep en dark web. Als jij dat nog niet weet, dan raad ik aan - geheel objectief uiteraard - om het Handboek Internetresearch & Datajournalistiek te bestellen.