Klikdinges #43: Even voorstellen!

In deze editie van Klikdinges heb ik een paar grafische jaaroverzichten opgesomd, zie je hoe All I Want For Christmas en datajournalistiek met elkaar te combineren zijn en lees je wat jullie afgelopen jaar het meeste hebben aangeklikt in Klikdinges.

Mijn Afgelopen Twee Weken

Gelukkig nieuwjaar! Waarschijnlijk ben je nu al doodmoe van die gelukswens, maar in mijn geval betekent het ook dat we een heel spannend nieuw jaar tegemoet gaan. Een nieuwe datajournalistieke website Pointer, met een groep enorm getalenteerde journalisten.

Ons team bestond al uit:

  • Mijzelf (duh)

  • Thomas Mulder (analist)

  • Marije Rooze (developer)

  • Rene Sommer (eindredactie)

En wij gaan dit sowieso uitbreiden met:

  • Dirk Mostert (researcher)

  • Thomas de Beus (analist)

  • Wendy van der Wauw (visualisatie)

  • Hay Kranen (developer)

Ik kan nog niet alle namen bekendmaken, maar we zijn sowieso nog op zoek naar een goede developer. Dus als je een paar goede mensen kent, of zelf interesse hebt: let me know.

Door alle drukte rondom Pointer ben ik sinds kort gestopt met de NVJ-cursussen Datajournalistiek Voor Beginners. Maar niet gevreesd: Wouter van Dijke (RTL Nieuws) gaat deze cursus voortaan geven. Als je interesse hebt in datajournalistiek, dan is een cursus bij hem zeker een goede keuze.

Waar ik nog wel tijd voor heb, is het 10-jarige jubileum Nieuwscheckers (op dit moment werk de url niet) in Leiden over factchecken (24 januari). In een korte presentatie laat ik zien hoe eenvoudig het is om zelf snel bronnen te verifiëren. Meld je aan, want er zijn veel goede sprekers.

Revue (de dienst waar ik deze nieuwsbrief mee tik) heeft overigens een overzicht gemaakt van de meest aangeklikte artikelen uit mijn nieuwsbrief (check dat overzicht hier). Als je direct wil weten waar jullie gretig op klikken, hieronder een top 3-lijstje.

  1. Wijnbergs ‘Unbreaking News’-essay irriteert media-collega’s. Jullie houden dus wel van een beetje drama en conflict. Goed om te weten...

  2. The First Rule of Microsoft Excel—Don’t Tell Anyone You’re Good at It. Een van de nuttige lessen die ik afgelopen jaar heb geleerd.

  3. A little guideline to start with coding as a journalist. Het doet me goed om te zien dat jullie hier zoveel interesse in hebben. Uitstekende handvatten voor een veelgestelde vraag.

Om het oude jaar af te sluiten schreef ik voor De Nieuwe Reporter onderstaand eindejaarsinterview. Ik vroeg aan Christiaan Triebert hoe Bellingcat het afgelopen jaar is gegroeid en ontwikkeld.

Een kijkje in een internationale onderzoeksgemeenschap.

Toffe Klikdingesen

Deze cartografische veelvraat heeft een mooi overzicht gemaakt van wat hij de allerbeste kaarten vindt. Een paar opmerkelijke keuzes, waaronder een wereldbol van LEGO en een landschap in DUCT-tape gesneden.

Nog een jaaroverzicht, van een van de allerbeste grafische redacties tet wereld: The Wallstreet Journal. Wat zo knap is aan deze graphics, is dat het altijd efficiënt is. Weinig visualisaties die enkel 'voor de mooi' zijn.

Nog een grafisch jaaroverzicht met visualisaties van verschillende publicaties. Sowieso is een abonnement op FlowingData een goed voornemen voor 2019. Op die website worden regelmatig nuttige tutorials over R gepubliceerd.

Visualisatietool Flourish (sowieso een aanrader om daar eens mee te gaan werken) heeft een eigen blog. En op dat blog worden soms hele leuke onderzoeken gepost. Dit is een leuke, nieuwsgierige en datagedreven blik op de ultieme kersthit van Mariah Carey.

We weten inmiddels dat je met machine learning zo'n beetje alles kunt doen. Dus ook ongeveer alle bomen ter wereld op satellietbeelden herkennen en op een kaart weergeven.

Ik ben allesbehalve een goede vormgever. Maar ik merk wel dat ik een voorkeur heb voor eenvoud. Deze analyse van Trumps jaar op Twitter is erg eenvoudig en overzichtelijk. Niet alle 'ingrediënten' in dit onderzoek zijn nodig (wat maakt het mij uit op welke dag hij tweet), maar die steekwoorden zijn goed gepresenteerd.

Vind Ik Leuk

Over twee weken kun je weer een nieuwe Klikdinges verwachten. Tot dan.

Grote kans dat je op 24 januari naar het Nieuwscheckers-symposium wil. Weet je hoe je echt goed voorbereid die kant op gaat? Door het Handboek Internetresearch & Datajournalistiek te bestellen en lezen.