• Klikdinges
  • Posts
  • Klikdinges #42: Structuur, Visualisaties, Openheid en Participatie

Klikdinges #42: Structuur, Visualisaties, Openheid en Participatie

In deze Klikdinges leg ik uit waar Pointer voor staat, kun je de impact van locatie-apps zien, leer je iets over porno-kijkgedrag en krijg je een overzicht van de beste digitale producties van 2018.

Mijn Afgelopen Twee Weken

In de vorige Klikdinges kon je lezen waar de naam Pointer vandaan komt. Maar hoe gaan wij onszelf als nieuwe datajournalistieke redactie onderscheiden? Even afgezien van de 8 extra datahelden die wij op dit moment aan het zoeken/aannemen zijn.

Heel eenvoudig. Wij gaan met Pointer vanuit deze 4 basisprincipes werken.

  • Structuur. Alles wat wij maken, komt voort uit data of Open Source Intelligence (ook wel OSINT genoemd).

  • Visualisaties. Onze journalistiek wordt zo visueel mogelijk.

  • Openheid. Wij gaan onze werkwijze, gebruikte data, overwegingen en code zoveel mogelijk delen en beschrijven.

  • Participatie. Wij zoeken samenwerking met het publiek, en met andere mediapartijen.

Dit komt volgend jaar samen in een online platform waar we - daar draait het uiteindelijk allemaal om - goede journalistieke verhalen gaan vertellen. De tv-uitzendingen worden het uithangbord voor onze beste onderzoeken. Mocht je aan de hand van de bovenstaande punten denken: 'Daar heb ik wel goede ideeën over', let us know (en reply even op deze mail).

De eerste schetsen voor de website liggen klaar, onze eerste onderzoeken staan al in de startblokken en we hebben al een aantal waanzinnig goede nieuwe college's gevonden. Kortom, 2019 wordt een heel goed jaar voor ons 😎

Het einde van dit jaar betekent overigens dat ik nog wat vakantiedagen moest opmaken. Die dagen heb ik gedeeltelijk besteed in New York. En damn, wat een gave en levendige stad is dat. Nog bedankt voor alle tips! Ik ben er helaas niet aan toegekomen om ze allemaal af te gaan, maar ik weet zeker dat ik nog een keer terug ga. Mijn hoogtepunten.

  • Het uitzicht vanaf het Rockefeller Center.

  • Een relaxte bierdrinken bij de Brooklyn Brewery.

  • De finale van de Copa Libertadores kijken in een smoezelig Italiaans restaurant.

  • Een avondje Comedy Cellar, met verrassingsoptreden van Aziz Ansari.

  • Het 9/11-monument en de Freedom Tower.

De laatste weken van 2018 ga ik nog wat voorwerk doen voor een groot onderzoeksproject, heb ik nog wat sollicitatiegesprekken en wil ik nog wat dingen in R testen. Oh, en ik heb maar één werkweek, want daarna is het kerst. 😅

Toffe Klikdingesen

Dat je tegenwoordig altijd en overal wordt gevolgd, mag geen onthulling zijn. Maar NYT heeft beslag gelegd op de locatiegegeven van tientallen miljoenen Amerikanen. Gegevens die commercieel worden doorverkocht. Een confronterend onderzoek met inzichtelijke graphics.

Natuurlijk ga ik geen pleidooi geven voor slechte cartografie. Maarrr het kan leuke observaties opleveren. Check deze verzameling van gekke en lelijke kaarten en ontdek telkens een leuk feitje.

Het jaarlijkse datafeestje voor Spotify-leden. Dit jaar lijkt Spotify erg veel te hebben ingezet op mooie animaties en overgangen tussen de informatie.

ABC News Australië heeft een aardige website gemaakt waarin je de verschillen tussen jouw leeftijdsgroep nu en in de jaren 80 kunt vergelijken. Hoe is het leven erop voor- of achteruit gegaan?

Pornhub doet elk jaar een uitgebreide analyse van zijn statistieken. Dan blijkt maar weer hoeveel zo'n website eigenlijk over je bijhoudt. Enorm interessant overigens om de verschillen in voorkeuren tussen landen te zien.

Totaal niet nuttig, maar wel leuk om ff op te klikken. Trek de mond open en een koor gaat zingen. Ik zou hier vroeger als kind echt een hele middag zoet mee zijn geweest.

NOS op 3 heeft weer een gave special gemaakt, deze keer over pakketdiensten en de gevolgen van retourzendingen. Wat ik gaaf vind, is dat het artikel niet traditioneel opent met een titel, maar met een interactie.

Hackastory maakte een heerlijk jaaroverzicht van de beste digitale producties. Ik zie veel linkjes uit eerdere Klikdingesen voorbij komen, dus dit scheelt mij weer een eigen jaaroverzicht te maken.

Vind Ik Leuk

De volgende Klikdinges lees je pas in het nieuwe jaar. Dan kan ik hopelijk ook de eerste nieuwe collega's van Pointer aan je voorstellen.

Je kunt in honderden talen 'fijne feestdagen' zeggen. Maar de allermooiste manier is een cadeau geven aan je geliefde, familie, vrienden, collega's, of een wildvreemde. Mijn suggestie: het Handboek Internetresearch & Datajournalistiek. Hét cadeau tijdens de feestdagen!