• Klikdinges
  • Posts
  • Klikdinges #41: Ik ga bij Pointer werken

Klikdinges #41: Ik ga bij Pointer werken

In deze editie van Klikdinges (ietsje later dan je van me gewend bent) details over onze nieuwe dataredactie, een gigantische dataset met plaatsnamen en een Reuters-onderzoek naar strafkampen in China.

Mijn Afgelopen Twee Weken

Vanaf volgend jaar werk ik bij Pointer. Dat wordt namelijk de naam van onze dataredactie bij KRO-NCRV. NRC schreef er vandaag een stuk over.

Journalistieke vernieuwing: KRO-NCRV gaat investeren in datajournalistiek. Twaalf dataredacteuren moeten de publieke journalistiek vernieuwen. Omroep…

Dat is ook gelijk de reden dat Klikdinges een dagje later is. Zonde om dit niet mee te nemen. En ik kan nu ook iets meer uitleggen over de gekozen naam van onze nieuwe dataredactie.

Pointer dus. Wij willen mensen aan de hand van duidelijke, correcte en controleerbare informatie de juiste richting op wijzen ('to point'). In dataresearch vind je pointers: de opvallende anomalie waar je nog iets meer onderzoek naar moet doen. In OSINT kun je ook pointers vinden. Het is de belangrijkste aanwijzing die naar de oplossing leidt.

Kortom, een fijne naam voor een redactie vol toppers. Afgelopen weken heb ik namelijk een belachelijke hoeveelheid koffie gedronken met goede mensen. Ons nieuwe datateam begint langzaam vorm te krijgen. Verwacht ergens begin volgend jaar een Klikdinges waarin ik onze redactie van 12 personen aan je kan voorstellen.

Het is enorm spannend om ons plan langzaam te vormen. Een voorstel waar we al een tijdlang aan kneden, begint nu - in de vorm van nieuwe collega's, wireframes voor websites en toekomstige onderzoeken - vorm te krijgen.

Veel mooie dingen dus. Maar ook even tijd om bij te tanken. Aankomend weekend ga ik met twee vrienden op stap in New York. Tips voor uitgaan of non-toeristische attracties zijn welkom (reply even op deze mail).

Oh, en ik heb nog een artikel gepubliceerd op Laadscherm. Om mijn eigen nostalgie te factchecken, heb ik ruim 5.000 covers van games op de meest representatieve kleuren geanalyseerd. Een toffe oefening in R met nieuwe onderzoeksmethoden. Wellicht kan ik deze techniek later bij andere onderwerpen inzetten.

Laadscherm analyseert 5.000 gamecovers tussen 1983 en 2018, en we kunnen concluderen dat boxart op een aantal interessante punten is veranderd.

Toffe Klikdingesen

De IIB-Awards zijn weer uitgereikt. Een beetje de 'als het shiny en kkikbaar is'-prijzen, maar er zit altijd goed spul onder de winnaars en genomineerden.

Welke Amerikaanse plaatsnamen zijn geïnspireerd op de natuur? Een interessante Medium-post die je aan het denken zet: wat kun je nog meer uitzoeken (bijvoorbeeld voor Nederland)?

Een briljant en obscuur verhaal met een paar hele toffe visuele elementen. Verhaal en inhoud 👰🤵

Dagblad van het Noorden heeft een spannend, Serial-achtig verhaal uitgezocht. Wat is er met Willeke Dost gebeurd? In een zesdelig verhaal ontvouwt zich een noordelijk mysterie.

Een oude visualisatie. Maar wel eentje die enorm veel inzicht geeft in ingewikkelde patronen. Hoe ziet een gemiddelde dag van duizend Amerikanen eruit?

Developer Hay Kranen heeft een groep studenten de afgelopen maanden les gegeven in Data Science met Python. En hij is zo gul om die lessen ook met anderen te delen. Wéér een smoes minder om niet aan datajournalistiek te beginnen.

Een website die ik tijdens mijn dagelijkse rondje reddit tegenkwam: Barely Maps. Een verzameling gestyleerde kaarten, voornamelijk van grote Amerikaanse steden.

Reuters heeft een zeer uitgebreid onderzoek gedaan naar strafkampen voor moslims in China. Uit talloze satellietbeelden heeft een team van onderzoekers in kaart gebracht hoe deze kampen in de afgelopen jaren zijn ontwikkeld.

Vind Ik Leuk

De volgende Klikdinges valt een week voor de kerst in je inbox. Hopelijk met nog meer details over Pointer (en anders iets over mijn NY-trip en veel gave datavisualisaties).

Als je die Bellingcat-documentaire hebt gezien en denkt: 'Dat wil ik ook kunnen.' Check dan het Handboek Internetresearch & Datajournalistiek. Daarin geven we een inleiding in geolocation en het forensisch bekijken van beeldmateriaal.