- Klikdinges
- Posts
- Klikdinges #40: Kom bij ons werken!
Klikdinges #40: Kom bij ons werken!
In deze editie van Klikdinges veel vacatures voor onze dataredactie, toffe visualisaties over de midterms en een nieuwe visualisatietool van Google.
Mijn Afgelopen Twee Weken
WERK! Zo begin ik mijn tweets zodra er weer een mooie plek in de journalistiek beschikbaar komt. En deze keer mag ik dat zeggen vanwege een paar waanzinnige vacatures op onze eigen redactie.
Wij zoeken
Vanaf volgend jaar krijgen we namelijk een eigen titel, website en tv-programma. De details daarvan kan ik later pas volledig onthullen, maar reken erop dat het enorm ambitieus wordt.
Mocht je naar aanleiding van deze vacatures nog vragen hebben, dan kun je mij even mailen ([email protected]) of even op deze nieuwsbrief reageren (die reactie komt dan ook in mijn mailbox terecht).
En het is sowieso tof om abonnees van Klikdinges te spreken 😀 dus check even of je interesse hebt en een nieuwe uitdaging zoekt. Dan praat ik je graag bij over onze plannen.
De afgelopen wekem hebben voor mij voornamelijk in het teken gestaan van deze uitbreiding. Veel koffie drinken, veel mensen spreken. Maar ook alvast onderwerpen voor volgend jaar voorbereiden. Mijn map met scrapers en Wob-verzoeken begint langzaamaan vol te raken 😎
Toffe Klikdingesen
Atijd interessant om vlak na verkiezingen te zien: hoe zwaaien bepaalde groepen mensen van verkiezing naar verkiezing in hun stemgedrag?
Nog meer verkiezingskaarten van de midterms. The Guardian heeft een hele verzameling aan inzichtelijke maps achter elkaar gezet.
In Google Earth Pro kun je al hele gave screenshots maken van locaties. Maar het voelt allemaal een beetje onhandig aan: een map vol screenshots in Premiere Pro renderen, erachter komen dat je iets bent vergeten, repeat. Google heeft nu een tool online gezet waarmee je dat proces kunt vereenvoudigen. Je kunt je nu alvast aanmelden en hopen dat je zsm wordt toegelaten. Maar dit belooft veel goeds.
Ik werd getipt (@ingejanse) over deze goed gemaakte journalistieke game. Bepaal in 6 vragen hoe groen jij als nieuwe Rotterdamse havenbaas bent. Erg cool en informatief. Dit bewijst dat goede journalistiek ook leuk kan zijn.
Welk gewas groeit op welk stukje grond? Dat is best een ingewikkelde vraag. Maar het is 2018, dus we laten daar kunstmatige intelligentie en een kleurrijke kaart op los. En zie hierboven het resultaat. Ook gaaf: een knop om willekeurige velden te bekijken.
Het heeft nog niet veel om het lijf, maar wie weet groeit dit uit tot een handige tool om gesproken tekst op tv doorzoekbaar te maken.
Longtime Klikdinges-volgers weten dat ik het laatste jaar diep in R ben gedoken. Vooral Tidytext is een interessante package (een extra set aan mogelijkheden die je aan R kunt koppelen). Als je met tekstanalyse wil beginnen, check dan zeker deze overzichtelijke tutorials.
Een toffe datavisualisatie in videovorm van AJ+ over de enorme wapenexport van de Verenigde Staten.
Toevallig heb ik me een tijdje geleden in deze methode verdiept: hoe kun je de dominante kleur van een afbeelding ontdekken en visualiseren? Washington Post heeft het voor ruim 900 Democratische en Republikeinse logo's gedaan.
Vind Ik Leuk
Bloomberg heeft tijdens de midterms een visualisatie op een taart geliveblogged.
En op FiveThirtyEight ging een robot steeds verbaasder kijken als de resultaten ver van de peilingen afweken.
Een Chinees tv-station heeft een Engelstalige AI-presentator (en het is best wel lelijk).
Mijn eerste reactie bij de trailer van de nieuwe Pokémon-film: dit wordt lelijk (en ik wil het zien).
Hoe klonk een pratende Neanderthaler? Zo dus.
Hacken in films is belachelijk (en soms een beetje accuraat).
CRX - New Skin 🔥
Mocht je het nog niet weten: Facebook is trash.
Een draadje over alle wapens die in Kuifje worden gebruikt.
Frenkie de Jong geeft even een snelle masterclass tactiek na Duitsland-Nederland.
Altijd leuk om doorheen te snuffelen: de Vox holiday gift guide.
ONTARM ME, ONTARM ME!
Over twee weken hoop ik natuurlijk heel veel toffe reacties op de vacatures gezien te hebben. En verwacht sowieso weer een nieuwe Klikdinges.
Zelf informatie zoeken is leuk, maar je kunt het internet ook voor je laten werken. Hoe? Check het Handboek Internetresearch & Datajournalistiek.