• Klikdinges
  • Posts
  • Klikdinges #39: Uitzending over politiegeweld

Klikdinges #39: Uitzending over politiegeweld

In deze editie van Klikdinges lees je meer over onze uitzending voor De Monitor over politiegeweld, een briljante visualisatie over de opkomst en neergang van Subreddits en een klimaatverandering op lokaal niveau.

Mijn Afgelopen Twee Weken

Jullie hadden nog een linkje van me tegoed: de podcast Spodlicht waar ik samen met Sanne Blauw (De Correspondent) over cijfers in het nieuws praat. Het was een heel interessant en gezellig gesprek. Check de aflevering hier.

Vorige week dinsdag werd een aflevering van De Monitor uitgezonden waar ik aan heb gewerkt. Het onderwerp: politiegeweld, en hoe kun je dat controleren? Ons volledige onderzoek lees je hier, en de uitzending kun je hieronder nog eens bekijken.

En voor de liefhebbers van letters: hieronder is de lijst met alle artikelen die we over politiegeweld hebben geschreven. Best confronterend overigens om te zien hoe vaak ik dezelfde woorden in de kop van een artikel gebruik. 😅

En nu is het werk voor De Monitor even klaar. Ik pak nog een aantal tips op binnen dit onderzoek (wellicht dat er nog iets interessants uit komt).

De komende weken ga ik aan de slag met een aantal kleinere onderzoeken. En nog veel leuker: het opzetten van een paar grote projecten voor volgend jaar. Hopelijk kan ik in de volgende nieuwsbrief iets meer hierover vertellen.

Toffe Klikdingesen

De 'rise and fall' van Subreddits is hier erg goed gevisualiseerd en geannoteerd in R (heb ik al eens gezegd hoeveel ik van R houd?). Extrabonus: zijn methodiek staat netjes onderin het artikel beschreven.

Het is Halloween geweest, dus uiteraard zit er ook een lugubere datavisualisatie bij. Joshua Stevens heeft een uitgebreide kaart gemaakt van kerkhoven in de VS. Ook de woordgrapjes bij de grafieken kan ik waarderen.

Alwéér iets over klimaatverandering? Nou ja, als je het zo goed vormgeeft en persoonlijk maakt als Vox kun je dit onderwerp interessant houden.

Als je over data en sport schrijft, dan staat het toch altijd een beetje vreemd als je daar zelf geen visualisaties in verwerkt. Financial Times heeft een aantal erg goede datajournalisten in dienst die de visualisaties, analyses en animaties in dit artikel hebben gemaakt. Daarnaast ook gewoon een tof onderwerp om eens over te schrijven: hoe data-analyse voetbalclubs helpen om betere spelers aan te trekken.

Vlak voor de mid-terms beginnen, werd de meme #JobsNotMobs populair... En werd het zelfs de slogan voor de Republikeinen. NYT brengt overzichtelijk in beeld hoe die term binnen twee weken op Twitter, Facebook en Reddit steeds invloedrijker is geworden.

Vind Ik Leuk

Over twee weken meer over onze plannen voor volgend jaar.

Heb je een superambitieus onderzoeksproject in je hoofd? En moet je daarvoor samenwerken? Check het Handboek Internetresearch & Datajournalistiek, want daar geven we tips hoe je veilig online kunt samenwerken.