Klikdinges #34: Weer aan het werk

Na vier weken vakantie heb je weer een Klikdinges in je mailbox. Een van de tofste dingen die in de tussentijd is gebeurd: het Handboek Internetresearch & Datajournalistiek is uit (je kunt hem hier bestellen).

Daarnaast in deze Klikdinges: een Nederlandse gamehistoricus die misstanden wil rechtzetten, drie oproepen en mogelijke onderwerpen voor De Monitor en een datavisualisatie over broekzakken.

Mijn Afgelopen Twee Weken

Na mijn vorige nieuwsbrief heb ik nog een week gewerkt, en daarna drie weken vakantie gevierd. Of nou ja...

Beter gezegd: een huwelijksreis gemaakt.

Of nog beter gezegd: drie huwelijksreizen gemaakt.

Of op zijn best gezegd: drie verrassings-huwelijksreizen gemaakt.

We hebben namelijk drie citytrips via srprs.me geboekt. Pas zodra je op Schiphol aankomt, weet je naar welke bestemming je gaat. Uiteraard krijg je van tevoren te horen hoe warm het op je bestemming is (handig zodra je je koffer inpakt), en je kunt zelf de windrichting van je bestemming bepalen. Onze keuze: West-, Zuid- en Noord-Europa. In die volgorde.

Daardoor zijn we in de afgelopen drie weken in Wenen, Lissabon en Riga terechtgekomen. Drie geweldige steden: onderling erg verschillend en veel leuke activiteiten op loopafstand van het hotel. Onze interessantste ervaringen:

Genoeg over mijn vakantie. Vlak voordat ik op reis ging, heb ik nog drie oproepen geschreven voor De Monitor. Wellicht dat hier een goed onderwerp uit komt rollen voor een uitzending. Heb je tips, dan hoor ik het graag (reply gewoon op deze mail).

Check ook eens dit interview met onze collega's van Lighthouse Reports. Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek interviewde hen over Explosieve Export, waar wij samen met Bellingcat aan hebben gewerkt. Erg interessant.

En tijdens mijn vakantie is mijn derde artikel voor Laadscherm gepubliceerd. Deze keer geen data-analyse, maar een interview met een Nederlandse gamehistoricus. Want er valt ontzettend veel te vertellen over games in ons land.

Zijn onderzoek begint waar ons geheugen eindigt: Wietse van Bruggen (34) schrijft over Nederlandse gamegeschiedenis om misverstanden te ontmantelen.

En vanaf gisteren is het Handboek Internetresearch & Datajournalistiek uit. Samen met Andrew Dasselaar hebben we de zesde editie geschreven. En met ruim 450 pagina's is het een echt handboek geworden.

Toffe Klikdingesen

Maarten Lambrechts zou je eigenlijk alleen al moeten volgen vanwege zijn toffe tutorials. Hij heeft een paar bubble grid kaarten gemaakt van de verdeling van boerderijdieren in Europa. En alle code (uiteraard in R) staat in dit blog.

Volgens mij heb ik in mijn laatste nieuwsbrieven bijna altijd wel een cursus gelinkt. Dus ach, waarom niet nog eentje. Deze kun je helemaal op je eigen tempo doen: R voor journalisten.

Je kunt datajournalistiek overal op toepassen. Zelfs op het formaat can broekzakken. The Pudding heeft weer een waanzinnig tof en origineel visueel verhaal gemaakt. Klikken!

Deze hiphopteksten-generator ben je misschien wel tegengekomen als je dit jaar op Lowlands was. En je kunt nu zelf online de test doen: kun jij gegenereerde teksten onderscheiden van echte lyrics?

Bijna dagelijks een datavisualisatie gemaakt met Play-Doh. Een leuke oefening in fysieke datavisualisatie.

Cyanide & Happiness is een redelijk duistere en verknipte webcomic. En je kunt het nu nog duisterder en verknipter maken door telkens een comic van drie panelen te genereren. Er zijn ruim 20 miljoen combinaties mogelijk.

Vind Ik Leuk

De volgende nieuwsbrief komt gewoon weer over twee weken in je inbox. Met hopelijk heel goed en spannend nieuws *tromgeroffel, tease, etc*

Tot dan!

Oh, en uiteraard niet te vergeten (dit wordt voortaan mijn afsluitende alinea): het Handboek Internetresearch & Datajournalistiek is uit. Een echt handboek van ruim 450 pagina's dik. Wil jij ook weten hoe je goedkope vliegreizen kunt vinden? Of de locatie van een foto kunt achterhalen? Bestel hem dan hier!