• Klikdinges
  • Posts
  • Klikdinges #32: Voor onbepaalde tijd

Klikdinges #32: Voor onbepaalde tijd

In deze Klikdinges vind je de nieuwe versie van onze visualisatie over luie en actieve Kamerleden, en erg goed nieuws over mijn werk bij KRO-NCRV.

Mijn Afgelopen Twee Weken

Misschien heb je vorig jaar deze visualisatie gezien over de activiteit van Kamerleden? Nou, wij dachten: 'Dat kan beter.' Dus we zijn druk bezig geweest om een follow-up te maken die alles stapsgewijs uitlegt.

Ik ben zelf erg tevreden over het resultaat. Niet omdat dit de activiteit van Kamerleden op een definitieve, volledig omsloten, uitputtelijke manier weergeeft (zeer zeker niet). Maar omdat het precies is hoe ik graag werk: publiceren, kijken wat er goed is en beter kan, en vervolgens aan een beter vervolg werken.

Een artikel is nooit het eindproduct van journalistiek, maar altijd een tussenstap. En volgens mij hebben we weer voldoende ideeën voor een derde versie. 🤓

In de tussentijd heb ik ook het besluit op mijn Wob-verzoek ontvangen. Ik heb bij de politie gevraagd hoeveel camera's er in de database Camera In Beeld staan. Hieronder het antwoord.

Op 7 november spreek ik in Eye (!) in het Engels (!) over onze dataredactie op SND Amsterdam. Ik bespreek waarschijnlijk één project uitgebreid. En als je niet voor mij komt, dan zijn er nog genoeg andere goede sprekers (New York Times, Financial Times, Google... geen slecht rijtje om tussen te staan, he?).

Oh, en excuses. Ik heb met de vorige Klikdinges een aantal mensen flink laten schrikken. 'Treffen die bezuinigingen ook jullie dataredactie?'

Het antwoord daarop is 'nee', en het bewijs vind je hieronder. 😎

Toffe Klikdingesen

Ik ken deze stijl voornamelijk van logo's (ANP bijvoorbeeld), maar je kunt proportionele bubbelgrid-kaarten natuurlijk ook als visualisatie gebruiken.

De Correspondent kreeg een hele fijne tip van Bellingcat: kijk eens naar de hardloop-app Polar. Na razend goed onderzoek vonden zij honderden adressen van geheim agenten, ambassadeurs en andere personen die geheim moeten blijven.

Hoe kun je een bekend verhaal waanzinnig interessant maken door enkel een visualisatie? Nou, National Geographic heeft het voor elkaar gekregen.

NYT, man broer neef! Een tijdlijn gecombineerd met een bubble chart om de handelsoorlog tussen de VS en China weer te geven. Het werkt echt belachelijk goed.

Datablog Fivethirtyeight heeft tijdens dit WK hele inzichtelijke probability charts gemaakt: welke ploeg heeft tijdens elke minuut de hoogste kans om door te gaan. Dit overzicht van alle charts tijdens de knockout-fase is erg bijzonder.

Een paar weken geleden maakte ik mijn eerste honingraatkaart. En vorige week zag ik deze bij NRC langskomen. Erg toffe methodiek.

Vind Ik Leuk

De aankomende weken zijn we nog druk bezig met ons hiphop-project. Even flink doorknallen. En over 2 weken vind je een nieuwe Klikdinges in je mailbox.

Oh ja, de aankomende maanden sluit ik mijn mailtjes af met een verkooppraatje over het Handboek Internetresearch & Datajournalistiek. Wil jij weten hoe je kunt verifiëren of een foto écht is? Bestel ons handboek hierrr (verschijningsdatum 25 augustus 2018).