Klikdinges #3

In deze editie onder meer een Bellingcat-opdracht die je zelf kunt uitvoeren, datajournalistiek vastgelegd in een stijlgids en minimale veranderingen in Google Maps + Apple Maps.

Goed nieuws: 100% van mijn nieuwsbrieflezers is positief over Klikdinges 🤓. Dat is met 8 reacties op mijn vragenlijst in de voorgaande nieuwsbrief misschien niet helemaal representatief, maar ik doe het ervoor.

Nee series, ik ben echt blij met de tips en suggesties die ik heb ontvangen. Twee personen vroegen naar meer persoonlijke linkjes ('Gewoon een toffe film die je hebt gezien. Of een mooie foto.') of 'misschien meer over jouw werk'. Bij dezen!

Mijn afgelopen 2 weken

Op het moment dat ik deze nieuwsbrief verstuur, zijn we met een team van vier personen druk bezig met de laatste loodjes van de Accountability Hack. Deze hackathon in de Tweede Kamer levert hopelijk een heel cool prototype op waarmee we overheidsgegevens nog beter inzichtelijk maken. In de volgende nieuwsbrief leg ik uit wat we hebben gemaakt.

Kleine hint.

We hebben een oproep op De Monitor geplaatst over de manieren waarop je (onterecht) in de problemen kunt komen door cameratoezicht. Dat is dan ook gelijk het onderwerp van ons nieuwe langdurige onderzoek. Tips zijn altijd welkom ([email protected]).

Verder ben ik deze week druk geweest met een cursus Bellingcat. Eliot Higgins kwam speciaal voor KRO-NCRV drie dagen langs om mij en mijn collega's forensische onderzoeksjournalisten te worden.

Ik wist dat deze website hele interessante onderzoeken doet (waaronder een uitgebreide reconstructie van MH17), maar ik had echt geen enkel idee dat de toegepaste methoden zo eenvoudig te leren zijn.

Kort uitgelegd: bij Bellingcat zoeken ze naar naalden in een hooiberg, waarbij ze elk sprietje hooi analyseren. Het belangrijkste is om elk bewijs (video, foto, audio, satellietbeeld, etc.) aan elkaar te linken en op een exacte locatie te plaatsen.

Goed voorbeeld is deze foto. Probeer de EXACTE plek te vinden waar deze foto is gemaakt. Waar stond Sharon Stone toen de foto werd gemaakt?

Toffe klikdingesen

Gezien tijdens de Bellingcat-workshop: een belachelijk uitgebreide reconstructie van een bombardement rondom een ziekenhuis in Aleppo. De combinatie van 3D-modellen, video en fotografie 😍

En nog een idioot goede reconstructie volgens de Bellingcat-methode. Tijdens het bezoek van Erdogan aan de Verenigde Staten ontstond een flinke vechtpartij tussen demonstranten en bodyguards van de Turkse president. De New York Times reconstrueerde met videobeelden en sociale media de exacte gebeurtenissen en identificeerde de hoofdrolspelers. En dat allemaal verteld in een aantal superduidelijke animaties.

Ik word soms vrij moedeloos van al het gelul rondom Big Data (die hoofdletters ook, urgh 🤢). The New Yorker maakte een handig overzichtje hoe je door de bullshit van managers en slecht ingevoerde journalisten kunt prikken.

En als we het dan toch over handleidingen en richtlijnen hebben, dan mogen de regels in het nieuwe AP-stijlboek niet ontbreken. Dit jaar wordt zelfs een speciaal gedeelte aan datajournalistiek gewijd.

Zo wordt omschreven dat scrapen pas als 'last resort' mag worden toegepast, omdat het een onevenredige druk aan servers kan opleggen. Ook wordt gepleit voor zoveel mogelijk transparantie (maar wat mij betreft geldt dat voor elke journalistieke uiting 🙌🏻).

The U.S. would join Syria and Nicaragua if it made the controversial move.

Eenvoudig en effectief. Als de Verenigde Staten uit het klimaatverdrag van Parijs stappen, dan heeft het slechts twee lotgenoten. Hoe ziet dat er grafisch uit?

Wat ik een opmerkelijker project van The Washington Post vind, is dit onderzoek. Of liever gezegd, dat ze de brondata, alle methoden en R-code op Github hebben gezet. Volledige transparantie. Ik vind het prachtig.

INNOVATIE!!! Erg leuk, maar in werkelijkheid verandert de wereld met kleine stappen. Zo ook de manier waarop je de wereld in kaart brengt. Justin O'Beirne maakte regelmatig screenshots van Google Maps en Apple Maps om minieme veranderingen in het design te vinden. En het resultaat is porno voor mierenneukers.

Dit heb je mogelijk gemist

  • De allerbeste serie ooit is vorige week geëindigd. Waarschijnlijk heb je nog nooit een aflevering gezien of er überhaupt van gehoord, maar The Leftovers heeft mijn leven veranderd. Ik schreef eerder deze week een terugblik.

  • Hier een iets luchtiger stuk over The Leftovers: een geschiedenis van de dick jokes in de serie (inclusief spoilers!).

  • In de aanloop naar de hackathon waar ik NU zit, heeft OpenState een geinige tool gemaakt. Bekijk hier welke Kamervragen nog op antwoord wachten.

  • Best lekker om gelijk te hebben. Maar hoe die je dat? Tijdens DataHarvest hield Robert Gebeloff een presentatie hoe je als datajournalist fouten voorkomt. Dit zijn eigenlijk tips die je ook buiten dat werkgebied kunt toepassen.

  • In 2003 brak poker door als the next big thing. En dat hebben we te danken aan Chris Moneymaker (ja, dat is zijn echte naam), een internetpokeraar die zich $39 dollar kwalificeerde voor de World Series of Poker, uiteindelijk $2,5 miljoen won en het boegbeeld van de pokerhype werd 😎. Hier lees je een zeer uitgebreide reconstructie van zijn bizarre toernooi.

De volgende nieuwsbrief komt op vrijdag 23 juni. Tussendoor ben ik nog een weekendje naar Best Kept Secret (Radiohead whoohoo), gaan we verder om ons internationale samenwerkingsproject op te zetten en werken we verder aan het cameraproject. Genoeg om over te nieuwsbrieven (is dat al een werkwoord?).