• Klikdinges
  • Posts
  • Klikdinges #29: De weken na DJA en DataHarvest

Klikdinges #29: De weken na DJA en DataHarvest

Drukke, drukke weken voor ons datateam. Daarom ook een overvolle nieuwsbrief met de winnaars van de DJA, DataHarvest in Mechelen, ons afgeronde onderzoek naar politievloggers, updates over cameratoezicht en handige tips om zelf beter te worden in datajournalistiek (serieus, echt heel veel tips).

Mijn Afgelopen Twee Weken

Helaas, geen Data Journalism Award voor ons. Maar zoals ik vorige week al stuurde: de uiteindelijke winnaars verdienen het écht. Bekijk hier alle winnaars (en check ook eens hoe divers al deze projecten zijn).

Vlak na mijn vorige nieuwsbrief zijn we met de dataredactie naar Mechelen gegaan voor DataHarvest. In onze data-nieuwsbrief lees je in meer detail wat we hebben gedaan tijdens de presentaties. Net als vorig jaar ben ik weer terug gekomen met een stapel nieuwe ideeën om aankomend jaar uit te werken. Soms volledige onderzoeken, soms details in de uitwerking van een onderzoek.

Uiteraard heeft Winny de Jong alle toffe presentaties en sheets en tools en klikdingen van DataHarvest verzameld in een handig overzicht.

Genoeg prijzen en conferenties, we hebben ook gewoon hard gewerkt. Ons dossier Politie Online is voorlopig even klaar. Na deze en deze update weten we dat de politie de privacy van burgers beter beschermt op social media. Ik ben er enorm trots op dat we dat voor elkaar hebben gekregen, en maakte dit draadje over hoe we dat met constructieve journalistiek voor elkaar hebben gekregen.

Stagiair Eelke Bakker is ook goed bezig. Zij schreef onderstaande update over een recreatieplas waar je gezicht je toegangskaartje is. Huh? Zij legt uit hoe dat werkt.

Je gezicht laten scannen bij de entree van een museum, pretpark of recreatieplas, het is al lang geen science fiction meer. Ook in Nederland wordt de techniek al op een aantal locaties toegepast. Zo ook bij het Henschotermeer, een recreatieplas tussen Utrecht en Amersfoort. Binnenkort kun je daar namelijk alleen nog een duik nemen nadat je door een geavanceerde camera je gezicht hebt laten opmeten. Hoe werkt dit precies, en mag dit zomaar?

We hebben ook een experiment online gezet bij De Monitor. Binnen ons dossier Cameratoezicht willen we weten hoe goed mensen zijn in het beoordelen van camerabeelden. Daarom hebben we een fictief scenario gefilmd. En jij mag zeggen hoe goede de agenten hebben opgetreden.

Je bent vast wel bekend met video’s van burgers die door agenten worden aangehouden of opgepakt. De meningen over het optreden van agenten vliegen vaak in het rond. Omdat het zo makkelijk is om een oordeel over zulke beelden te hebben, willen wij een experiment met jou doen. Hoe beoordeel jij het optreden van agenten?

En de andere stagiair Jurriaan van de Reep maakte een animatie in deze aflevering van Brandpunt+. De Brandpunt-collega's wonnen afgelopen week overigens een Dutch Interactive Award, terwijl de KRO-NCRV ook nog eens was genomineerd voor mediabedrijf van het jaar. 😎

En ik maakte voor het eerst een hexagon-kaartje. Deze gaat over schade door wilde zwijnen.

Toffe Klikdingesen

Ik ben dit niet supervaak tegen gekomen, maar die paar keer dat het wel gebeurde is het rete-irritant. Maar je kunt dus de gegevens achter een verborgen sheet in Excel achterhalen. Lees hier hoe je dat kunt doen.

Nog een handige tip om data te vinden: hoe krijg je de gegevens achter interactieve grafieken en kaarten?

Je kent de album-cover van Joy Division - Unknown Pleasures? En je bent handig in R? Dan kun je deze Ridge Charts in de stijl van dat album namaken. Op het moment dat je deze nieuwsbrief ontvangt, heb ik met deze techniek al een paar hele toffe grafieken gemaakt (hopelijk eind deze week online).

Bivariabele Choropleten. Je zal het maar tijdens Pictionary moeten uitbeelden. Maar in deze tutorial leer je wat het is, wanneer je het kunt inzetten en - belangrijker - hoe je zo'n kaart kunt maken.

Alberto Cairo geeft weer een gratis online cursus (lees: MOOC, voor alle hippe mensen). Ooit heb ik de eerste gevolgd, en die was bijzonder goed opgezet. Het kost je telkens een middag in je week, maar je leert er gigantisch veel van.

Interactieve klikdingessen zijn al tig keer doodverklaard. In dit uitstekende artikel wordt uitgelegd waarom en wanneer ze absoluut nog waarde hebben boven 'gewone' artikelen.

Op de valreep van deze nieuwsbrief ook iets tofs om te lezen. The Pudding maakte een interessant overzicht over hoe muziek steeds meer op elkaar gaat lijken. Geen spectaculaire graphics, maar wel een tof stijltje.

Vind Ik Leuk

Over twee weken ligt een nieuwe Klikdinges in je inbox. Tot dan!