• Klikdinges
  • Posts
  • Klikdinges #16: Het was een mooi jaar

Klikdinges #16: Het was een mooi jaar

In de allerlaatste editie van 2017 een onderzoek naar politiegeweld, heilige plaatsnamen en de lancering van ons onderzoek naar internationale wapenhandel.

Voordat je aan deze Klikdinges begint, wil ik iedereen die dit leest enorm bedanken. 2017 is het jaar waarin Klikdinges is begonnen. Dankzij deze nieuwbrief heb ik ontzettend veel nieuwe mensen leren kennen, en dwing ik mijzelf elke twee weken om me in mijn vakgebied te verdiepen.

Als je overigens een goed voornemen nodig hebt, dan heb ik 2 suggesties voor je.

  1. Begin je eigen nieuwsbrief. Ik heb hier uitgelegd hoe je dat doet. Het is supereenvoudig.

  2. En als je denkt dat deze nieuwsbrief voor anderen interessant kan zijn, verspreid dan deze link. Het is een van de beste manieren om Klikdinges nog groter te maken. Alvast enorm bedankt!

Oke, laten we beginnen.

Mijn Afgelopen Twee Weken

10% van de Nederlandse bedrijven zijn verantwoordelijk voor 85% van CO2-uitstoot. Een opmerkelijk staatje waar ik samen met Astrid Cornelisse onderzoek naar hebben gedaan. Hoe wordt CO2 gemeten? En wat doen die bedrijven eigenlijk om hun uitstoot te reduceren. Je kunt hieronder de podcast terugluisteren, en hier staat het artikel met graphics.

Voor ons onderzoek Politie Online kijken we inmiddels ook buiten social media om. Het tv-programma De Meldkamer op SBS6 toont ook regelmatig beelden die verdachten en slachtoffers in hun persoonlijke leefomgeving treffen. Lees bijvoorbeeld eens dit verhaal over een mishandelde man in Groningen.

Links en rechts maakt ons dossier vragen los in de politiek. Amsterdamse D66-raadsleden hebben al vragen gesteld in de gemeenteraad. 'Vindt u het wenselijk dat personen en adressen herleidbaar zijn op basis van beelden die online worden gepost door de politie? Zo nee, hoe wordt getracht dit te voorkomen?' Wij zijn erg benieuwd naar de antwoorden.

D66 in Amsterdam heeft naar aanleiding van ons onderzoek Politie Online raadsvragen gesteld over de communicatie van de politie op social media. Wij legden eerder al bloot dat in de video’s van de vloggende politieagent Tess uit Amsterdam privacygevoelige wordt gedeeld, zoals adressen.

En wij kunnen ein-de-lijk iets meer over ons nieuwe onderzoeksproject vertellen. Want in januari gaan wij ons storten op de Nederlandse wapenhandel. Aan wie verkopen wij onze wapens, en komen die wapens ook in verkeerde handen terecht?

Van 8 tot en met 19 januari gaan wij dat onderzoek uitvoeren op een locatie in Amsterdam. Twee weken bootcamp, samen met Lighthouse Reports en Bellingcat.

Toevallig kreeg ik anderhalve week geleden een telefoontje van EenVandaag. Of ik iets over Bellingcat kon vertellen naar aanleiding van hun uitstekende nieuws over een geïdentificeerde Russische MH17-generaal. Dat gesprek op de radio kun je hier terugluisteren en -lezen.

Het onderzoekscollectief Bellingcat is weer onderwerp van gesprek. De burgerjournalisten van Bellingcat identificeerden namelijk één van de militairen die worden gezocht door het MH17-onderzoeksteam. Volgens het onderzoekscollectief zou het gaan om een hoge Russische generaal.

Januari wordt dus een toffe maand: een internationaal onderzoeksproject en op 30 januari de tweede uitzending van De Monitor over Politie Online. Dat vooruitzicht is een heerlijke afsluiting van dit jaar.

Sowieso een jaar waarin we 24 projecten op ons portfolio konden toevoegen én een nominatie kregen voor ons verkeersveiligheidsproject. En ik heb het vermoeden dat we volgend jaar zelfs nog mooiere dingen gaan maken. 😁

Toffe Klikdingesen

Vice maakt niet alleen maar We Slikten MDMA En Wat Er Toen Gebeurde-artikelen. Dit onderzoek naar gebrekkige data over politiegeweld is uitstekend, en heeft een paar puike grafieken en kaarten.

Tatsuo Horiuchi maakt schilderijen in Excel. Je hebt misschien wel eens over hem gehoord. In 2:28 minuten zie je hoe hij te werk gaat. Je moet respect hebben voor het doorzettingsvermogen van deze Japanner.

Nederland telt 58 plaatsnamen die vernoemd zijn naar een heilige. En daarmee lopen we behoorlijk achter op de Fransen en Spanjaarden. In dit artikel een volledige break-down van alle cijfers.

Maarten Lambrechts - een Vlaamse datajournalist die je sowieso moet volgen - leert je in deze tutorials hoe je het beste visualisatietools op je eigen redactie kunt inzetten.

Visualisaties hoeven niet interactief, hypermodern of klikbaar te zijn. Deze eenvoudige visualisatie van Frédérik Ruys (Excel, getallen goed ordenen, en voorwaardelijke opmaak) geeft in 1 keer overzicht in de Groningse gaswinning.

Weinig klikbare stuff in dit artikel maar a) het gaat over 'mijn' generatie en b) de vormgeving is briljant. Als het verhaal je niet interesseert, check dan vooral even de elementen halverwege dit verhaal. Even doorscrollen ⬇️⬇️⬇️

'How New Jersey's system for investigating deaths became a national disgrace.' Dat is nog eens een tagline voor je project. Naar eigen zeggen zit hier 18 maanden onderzoek in. En de verhalen zijn van groot belang. Een hele sterke intro, en degelijke infographics die het verhaal ondersteunen.

Vind Ik Leuk

Dat was een verrekt lange nieuwsbrief. De volgende editie staat gepland voor 2 januari 2018. Reken erop dat het misschien een dag later wordt.