- Klikdinges
- Posts
- Klikdinges #13: Politie Online (ons onderzoek bij De Monitor)
Klikdinges #13: Politie Online (ons onderzoek bij De Monitor)
In deze editie 4 tools om de beste kleuren voor jouw datavisualisatie te kiezen en onze eigen uitzending bij De Monitor over politievloggers. Een bomvolle nieuwsbrief deze keer!
Mijn Afgelopen Twee Weken
Wellicht heb je het gemist, dus hier een hele trotse reminder: afgelopen zondag was de uitzending van De Monitor over politievloggers. Ons eigen onderwerp dat na hard werken, veel research en zoeken naar goede voorbeelden, verteld wordt in een tv-uitzending. Onwijs gaaf.
En ik speel zelf ook een rolletje in de uitzending. Ik laat Teun van de Keuken zien hoe geolocaten werkt. En verder in die uitzending:
‘Via Twitter rolde ik een dildobende op.’ De Nijmeegse wijkagent William Nijland laat de voordelen van social media zien. Wij lopen met hem mee.
En het commentaar van privacy-hoogleraar Gerrit-Jan Zwenne op zijn andere tweets. 'Dit een schokkend beeld, een exces.'
En Rob de Vos stond door een bericht op politie.nl bekend als bejaardenmishandelaar. En dat was hij niet. Maar het bericht werd niet verwijderd.
Totdat wij ons ermee bemoeiden. Het nieuwsbericht waarin hij ten onrechte werd beschuldigd, is offline gehaald.
Net als 2 video's van politievlogger Jan-Willem. We hebben al een klein beetje succes geboekt, maar volgens onze gegevens staan er nog meer persoonsgegevens herleidbaar online.
En mijn collega's Marije Rooze en Thomas Mulder hebben afgelopen week gegevens verzameld via Twitter, Facebook en Instagram. Want welke agenten zijn nou zo actief op social media? In deze interactive een handig overzicht.
In het dossier Politie online onderzoeken we het gebruik van social media onder politieagenten. Wie zijn eigenlijk de populairste wijkagenten? En welke agent zet de meeste berichten online?
In ander nieuws: Deze nieuwsbrief is over de 200 abonnees gegaan. Ik blijf dat bijzonder vinden. Zo veel personen die elke twee weken deze nieuwsbrief openen en doorlezen. Nooit gedacht dat het zo snel zou gaan, en dat ik het zo leuk zou vinden.
Dat succes heeft overigens ook een keerzijde. Omdat deze nieuwsbrief zo lekker loopt, kom ik niet toe aan mijn 6 projecten die ik dit jaar wilde afronden. Daar schreef ik een blogpost over: Mijn #6projects is mislukt, en daarmee geslaagd. Of zoals Paul van der Cingel zegt: failing forward.
Ik ga volgend jaar in ieder geval een nieuw persoonlijk project opzetten: het interviewen van mijn journalistieke voorbeelden. Momenteel denk ik nog na over een opzet van die interviews, en wie ik überhaupt wil interviewen.
Toffe Klikdingesen
Ik houd van structuur aanbrengen in chaos. Daarom waardeer ik dit project van Axios. De website heeft een overzicht gemaakt van diverse zaken over seksueel misbruik en vergrijp. Een weerzinwekkend overzicht, waaruit blijkt dat sommige slachtoffers decennialang met hun geheim rondlopen.
Kleuren voor in je klikdingessen: Dat is toch niet zo ingewikkeld? Als je het netjes wil doen, dan gebruik je een van deze 4 tools om het perfecte palet te vinden.
Oke, handig. We hebben nu een goed kleurenpalet. Maar hoeveel verschillende tinten gebruik je eigenlijk voor een legenda die jouw data het beste weergeeft? In deze tutorial voor Datawrapper vond ik deze cruciale tussenstap.
Reddit-poster Failian had zijn Apple Watch met hartmonitor aan toen hij hoorde dat hij werd ontslagen. Van zijn gegevens maakte hij deze grafiek. Enorm persoonlijk, en daarom interessant. ❤️ 📈
Vind Ik Leuk
Ik heb Stranger Things 2 in bijna 1 avond gebinged. Jup, het is zo goed...
... en als dat niet jouw serie is, kijk dan in ieder geval MINDHUNTER, een serie waarin de psyche van seriemoordenaars wordt blootgelegd.
Nog maar 1 potje gespeeld, maar Sherlock Holmes Consulting Detective is een heel cool en origineel bordspel. Werk samen om mysteries op te lossen en beter dan de beroemde detective te scoren.
Mary Hamilton werkte 6 jaar lang bij The Guardian, en zij leerde deze 13 dingen.
Visualisator Nadieh Bremer zag afgelopen week haar geweldige visualisatie van Pi geplagieerd worden.
Ik heb een nieuwe collega, genaamd Marijn Frank. Zij gaat voor De Monitor onze lezers/kijkers op de hoogte houden van hoe de onderzoeken vorderen. Supercool!
Collega-datajournalist Winny de Jong doet een oproep: ben of ken jij een datajournalist for hire? In deze Twitter-lijst haar overzicht.
Een betoverende video met alle voorpagina's van de New York Times sinds 1852. Je ziet heel goed de opkomst van meer beeldmateriaal en kleuren.
Laatste kans voorlopig: donderdag geef ik een cursus Datajournalistiek Voor Beginners. Je kunt je dus nog last-minute opgeven.
En ik heb tips nodig. Op 12 en 13 november ben ik héél kort in Oslo. Ik heb 1 avond beschikbaar om mooie dingen te bekijken/doen in het centrum. Ik hoor graag iets van eerdere Oslo-gangers (onderaan de nieuwsbrief via de duimpjes omhoog/omlaag, of reply op deze nieuwsbrief).
Dat waren twee drukke weken, zoals je hierboven leest. Aankomende weken gaan wij onderzoeken voorbespreken voor volgend jaar, een item voor Brandpunt en Reporter Radio in de steigers zetten en een radio-uitzending voor Reporter Radio (17 december) researchen. Mooie dingen.
Tot over twee weken.