• Klikdinges
  • Posts
  • Klikdinges #128: Nepprofielen op Tinder met een bot en AI ontdekken

Klikdinges #128: Nepprofielen op Tinder met een bot en AI ontdekken

Hey, de uitzending over nepdatingsites is bijna klaar! Afgelopen weken heb ik alvast wat artikelen gepubliceerd.

Waar ga ik het over hebben?

  • Honderden nepprofielen op Tinder proberen je naar nepdatingsites te lokken

  • En je kunt lezen hoe we dat hebben onderzocht

  • Een gave scrolly over alcohol en Tiktok

Mijn Afgelopen Weken

De opmaat naar een tv-uitzending voelt vaak vreemd. Ik ben al maandenlang bezig met de research. Met man en macht zoeken we naar slachtoffers en sprekers. Het voorbereiden van de opnamen kost veel tijd en aandacht. We maken een planning voor alle publicaties. En dat allemaal voor 15 minuten televisie ๐Ÿ˜ฌ

Het is heftig. En als alles eenmaal klaar is (en zo ver zijn we op dit moment), voelt het erg ongemakkelijk. Zijn we niets vergeten? Mocht je het nog niet weten: Journalistiek is gaaf, maar oh zo stressvol.

Ons onderzoek naar nepdatingsites levert ook bijvangst op. We krijgen tijdens onze research veel goede tips binnen. Eentje daarvan ging over nepprofielen op Tinder. Maar hoe scrape je Tinder-profielen?

Dankzij de zelfbenoemde wereldrecordhouder Tinder-matches hebben we een computer geleerd om te tinderen. En vervolgens hebben we kunstmatige intelligentie getraind om nepprofielen te herkennen. Je leest hier hoe we dat hebben gedaan, en hieronder welk nieuws daar uit is gekomen.

Nepprofielen naar aanleiding van ons onderzoek door Tinder verwijderd.

Naast al het kei- en keiharde nieuws, vind ik het ook belangrijk om onze research op andere manieren te publiceren. Voor de die-hard journalisten is het misschien een beetje een smerige term, maar ik vind service-journalistiek ook nuttig. Leg maar eens uit hoe je iets kunt herkennen, voorkomen of verhelpen.

Tijdens ons onderzoek naar nepdatingsites komen we natuurlijk veel tips tegen hoe je zulke sites herkent. Dus het zou eigenlijk idioot zijn om dat niet te delen. Hieronder lees je wat dat heeft opgeleverd.

Betaal nooit per bericht, let op de kleine letters en schakel bij twijfel familie of vrienden in.

Je zit nu natuurlijk klaar met je agenda. Nou, schrap alle afspraken op zondagavond. Vanaf 19.00 uur zit ik in Pointer Radio (NPO Radio 1) en om 21.10 uur op NPO2 kun je onze special over nepdatingsites bekijken.

En een teaser: vrijdag hebben we een hele gave interactive op de site staan. Daarin kun je zelf achter het scherm van een chatoperator kruipen. Uiteraard kun je alles in de volgende Klikdinges terugvinden.

Toffe Klikdingessen

Pling, ploink, een harpje hier, en een synthesizer daar. Google heeft weer een artsy interactief project online gezet. Met je kwast muziek maken, want waarom ook niet?

Hoe maak je duidelijk welke schade extreme hitte aan een stad toebrengt? Washington Post dacht: we bouwen een virtuele stad in ons artikel. Ziet er goed uit, en het is een uitstekende manier van vertellen.

Voor de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) ben ik bezig om het programma voor de conferentie (in november) te maken. Daarbij kwam ik deze oudere visualisatie tegen. Ook in Belgiรซ zijn namelijk flinke tekorten aan arbeiders. In welke sector is die het grootst? Geweldig inzichtelijke interactive die in stappen uitlegt waar de tekorten zijn.

Zo'n artikel en grafiek die waarschijnlijk je onderbuikgevoel onderbouwt. In de zomer worden steeds minder grote films uitgebracht.

Zeer Amerikaans probleem natuurlijk: babynamen worden minder populair als er een dodelijke orkanen naar ze worden vernoemd.

Datajournalist Jelmer Visser voor Innovation Origins. Met NASA-data de hitte-eilanden van Nederlandse steden geanalyseerd. Reeks artikelen

Mijn collega's hebben weer een waanzinnig toffe scrolly gemaakt. Om erachter te komen hoe snel kinderen alcohol-video's tegenkomen op Tiktok, hebben ze een fictief profiel aangemaakt. Na een uur scrollen zit deze 13-jarige volledig in de alcoholfuik.

Vind Ik Leuk

De volgende Klikdinges kun je over twee weken verwachten. Daarin vind je alles rondom onze uitzending. Tot dan!

Scrapers, AI... hoe begin je daar in hemelsnaam mee? Het lijkt ingewikkeld, maar in ons Handboek Internetresearch & Datajournalistiek vind je veel tips hoe je zulke nieuwe technieken met journalistiek kunt combineren.