• Klikdinges
  • Posts
  • Klikdinges #116: Excuses en friet/patat

Klikdinges #116: Excuses en friet/patat

In deze Klikdinges vind je het Eindhovense resultaat van ons Vastgoedboeken-onderzoek.

En verder:

  • 3D-modellen van frietpatat

  • Opnamen voor nieuwe uitzendingen

  • Tutorials voor R, isochronen en AI

Mijn Afgelopen Twee Weken

Bam! Ineens was ie er: het onderzoek over geroofde Joodse woningen in Eindhoven. Zoals zoveel gemeentelijke onderzoeken ligt het ineens in je mail, en moet je op een dag (waarop je veel meer dingen te doen hebt) 38 pagina's doornemen.

Maar het resultaat mag er zijn. In oktober 2020 lieten we in onze tv-uitzending zien wat er allemaal in Eindhoven is gebeurd op het gebied van geroofd Joods vastgoed. Nu concludeert de gemeente dat:

  • de gemeente zelf geen aankopen heeft gedaan

  • er geen bewijs is dat er naheffingen van belastingen zijn gevraagd

  • maar dat de gemeente zich wel erg kil en star heeft opgesteld naar de Joodse terugkeerders

En dat laatste heeft geleid tot een financiële compensatie van 90 duizend euro aan een Joods cultureel programma. 💪

'Gemeente droeg bij aan verschillend behandelen van groepen Eindhovense inwoners'

Daarom is het zo fijn om aan het Vastgoedboeken-onderzoek te werken. We zijn vaak bezig met allerlei ellendige onderwerpen, waarin je vaak de slechtste kant van mensen ziet. Dan voelt zo'n resultaat ineens erg goed en dankbaar.

En het levert echt veel mooie dingen op. Naast ruim 40 uitzendingen en 3 tv-uitzendingen (met de volgende op de planning voor zondag 12 december, 21.05 uur, NPO2) hebben we een gigantische impact.

Begin volgend jaar ga ik weer even met hele andere dingen aan de slag. Op 17 januari en 14 februari staan twee tv-uitzendingen op de planning. Over een vorm van oplichting waar bijna niemand over durft te praten.

Dat betekent ook dat ik nu al vooruit moet werken in verband met mijn ouderschapsverlof. Vlak voor de Kerst maken we alweer opnamen voor de eerste uitzending. Ik kan nog niet veel over de inhoud kwijt, behalve dat het onderwerp is waar maar weinig slachtoffers openbaar over durven te praten 🕵️‍♀️

Toffe Klikdingessen

Friet vs. patat: lekker boeiend. Hoe kun je daar moeilijk over doen als je er toffe 3D-modellen en veel te diepgaande analyses over frituuroppervlak van kunt maken?

Vaak een rotklusje, maar als je je data netjes opschoont, scheelt dat enorm veel frustratie en falen verderop in je project. Als je in R werkt, kun je deze tips goed gebruiken (via Winny)

De tweede keer in korte tijd dat ik een artikel van Just Vervaart in de nieuwsbrief plaats, maar het zijn dan ook hele toffe en duidelijke handleidingen. Voor Omroep Gelderland heeft hij onderzocht waar je gunstig woont om in Duitsland je auto vol te tanken.

'We moeten iets doen met AI', is een van de mantra's in de journalistiek op dit moment. Maar ja, hoe begin je dan? Deze AI Journalism Starter Pack is wat mij betreft een goed begin.

Frikandelbroodjes, hamburgers, döner: onze leefomgeving is de afgelopen decennia behoorlijk versnackt. Mijn Pointer-collega's hebben deze interactive gemaakt, waarin je kunt opzoeken of jouw buurt steeds meer ongezond voedsel aanbiedt.

December is meestal een dure maand; zeker voor mensen die het niet al te breed hebben. In deze journalistieke game van RTL Nieuws kun je zelf ervaren hoe lastig het is om de laatste maand van het jaar door te komen.

Vind Ik Leuk

De laatste weken van dit jaar ga ik even bijkomen en afkicken van werk. De volgende Klikdinges verschijnt pas weer rond Oud & Nieuw met een jaaroverzicht. Houd je inbox dus in de gaten, en blijf gezond!

Natuurlijk wil je dat jouw fantastische onderzoek inhoudelijk tiptop in orde is. Je moet echter ook impact hebben tijdens je publicatie. Een goede datavisualisatie kan daarbij helpen. Hoe je die maakt, kun je lezen in het Handboek Internetresearch & Datajournalistiek.