- Klikdinges
- Posts
- Klikdinges #116: Excuses en friet/patat
Klikdinges #116: Excuses en friet/patat
In deze Klikdinges vind je het Eindhovense resultaat van ons Vastgoedboeken-onderzoek.
En verder:
3D-modellen van frietpatat
Opnamen voor nieuwe uitzendingen
Tutorials voor R, isochronen en AI
Mijn Afgelopen Twee Weken
Bam! Ineens was ie er: het onderzoek over geroofde Joodse woningen in Eindhoven. Zoals zoveel gemeentelijke onderzoeken ligt het ineens in je mail, en moet je op een dag (waarop je veel meer dingen te doen hebt) 38 pagina's doornemen.
Maar het resultaat mag er zijn. In oktober 2020 lieten we in onze tv-uitzending zien wat er allemaal in Eindhoven is gebeurd op het gebied van geroofd Joods vastgoed. Nu concludeert de gemeente dat:
de gemeente zelf geen aankopen heeft gedaan
er geen bewijs is dat er naheffingen van belastingen zijn gevraagd
maar dat de gemeente zich wel erg kil en star heeft opgesteld naar de Joodse terugkeerders
En dat laatste heeft geleid tot een financiële compensatie van 90 duizend euro aan een Joods cultureel programma. 💪
Eindhoven erkent rol in slechte behandeling Joodse inwoners tijdens Tweede Wereldoorlog — pointer.kro-ncrv.nl
'Gemeente droeg bij aan verschillend behandelen van groepen Eindhovense inwoners'
Daarom is het zo fijn om aan het Vastgoedboeken-onderzoek te werken. We zijn vaak bezig met allerlei ellendige onderwerpen, waarin je vaak de slechtste kant van mensen ziet. Dan voelt zo'n resultaat ineens erg goed en dankbaar.
En het levert echt veel mooie dingen op. Naast ruim 40 uitzendingen en 3 tv-uitzendingen (met de volgende op de planning voor zondag 12 december, 21.05 uur, NPO2) hebben we een gigantische impact.
80 van de 224 gemeenten doen onderzoek, of hebben dat al afgerond. Op onze overzichtspagina zie je hoe ons onderzoek vordert.
Onlangs hebben 10 (!) gemeenten aangekondigd een gezamenlijk onderzoek te doen.
Bij een van de panden is een gedenksteen geplaatst.
Doodgewaande familieleden ontmoeten elkaar weer.
En we winnen internationale prijzen met ons onderzoek.
Begin volgend jaar ga ik weer even met hele andere dingen aan de slag. Op 17 januari en 14 februari staan twee tv-uitzendingen op de planning. Over een vorm van oplichting waar bijna niemand over durft te praten.
Dat betekent ook dat ik nu al vooruit moet werken in verband met mijn ouderschapsverlof. Vlak voor de Kerst maken we alweer opnamen voor de eerste uitzending. Ik kan nog niet veel over de inhoud kwijt, behalve dat het onderwerp is waar maar weinig slachtoffers openbaar over durven te praten 🕵️♀️
Toffe Klikdingessen
Friet vs. patat: lekker boeiend. Hoe kun je daar moeilijk over doen als je er toffe 3D-modellen en veel te diepgaande analyses over frituuroppervlak van kunt maken?
Vaak een rotklusje, maar als je je data netjes opschoont, scheelt dat enorm veel frustratie en falen verderop in je project. Als je in R werkt, kun je deze tips goed gebruiken (via Winny)
De tweede keer in korte tijd dat ik een artikel van Just Vervaart in de nieuwsbrief plaats, maar het zijn dan ook hele toffe en duidelijke handleidingen. Voor Omroep Gelderland heeft hij onderzocht waar je gunstig woont om in Duitsland je auto vol te tanken.
'We moeten iets doen met AI', is een van de mantra's in de journalistiek op dit moment. Maar ja, hoe begin je dan? Deze AI Journalism Starter Pack is wat mij betreft een goed begin.
Frikandelbroodjes, hamburgers, döner: onze leefomgeving is de afgelopen decennia behoorlijk versnackt. Mijn Pointer-collega's hebben deze interactive gemaakt, waarin je kunt opzoeken of jouw buurt steeds meer ongezond voedsel aanbiedt.
December is meestal een dure maand; zeker voor mensen die het niet al te breed hebben. In deze journalistieke game van RTL Nieuws kun je zelf ervaren hoe lastig het is om de laatste maand van het jaar door te komen.
Vind Ik Leuk
Hopelijk is dit het einde van die $@#&! AMP-linkjes
Hoe je op dezelfde roulettetafel twee totaal verschillende inzetten kunt plaatsen
Stel je voor, 10k mensen doen aangifte tegen je 😅
The Economist legt uit hoe ze gebruikmaken van force-directed graphs
The Markup heeft een browser plugin gemaakt, zodat je oplichterij door Amazon kunt herkennen
Sinds kort kijk ik The Office US: In deze dataset vind je alle versprekingen van Michael Scott
Een hele toffe skill: van elke datum weten op welke weekdag het is
De laatste weken van dit jaar ga ik even bijkomen en afkicken van werk. De volgende Klikdinges verschijnt pas weer rond Oud & Nieuw met een jaaroverzicht. Houd je inbox dus in de gaten, en blijf gezond!
Natuurlijk wil je dat jouw fantastische onderzoek inhoudelijk tiptop in orde is. Je moet echter ook impact hebben tijdens je publicatie. Een goede datavisualisatie kan daarbij helpen. Hoe je die maakt, kun je lezen in het Handboek Internetresearch & Datajournalistiek.