- Klikdinges
- Posts
- Klikdinges #115: Onderzoek brengt verloren gewaande familieleden weer bij elkaar ♥️
Klikdinges #115: Onderzoek brengt verloren gewaande familieleden weer bij elkaar ♥️
Deze Klikdinges zit vol met Vastgoedboeken-onderzoek. We hebben namelijk weer een tv-aflevering over Joods vastgoed gemaakt.
En verder:
Sekswerkers kunnen bijna geen zakelijke rekening krijgen
Kramp in je scrollvinger door lange visualisaties
Een gaaf visueel verhaal over de oudste afbeelding online
Mijn Afgelopen Twee Weken
Is het glas halfvol of halfleeg? Dat is de vraag waar we de afgelopen maanden bij Pointer mee bezig zijn geweest. Na anderhalf jaar onderzoek in De Vastgoedboeken (onteigende en doorverkochte Joodse woningen tijdens WOII) hebben ruim 50 gemeenten een onderzoek ingesteld. Niet slecht, toch?
Totdat je bedenkt dat er 224 gemeenten in de registratie van deze roofhandel staan. Dan kun je blij zijn met die impact, maar niet tevreden. Voor ons het startpunt voor een nieuw hoofdstuk in ons onderzoek.
We stuurden de gemeenten die nog geen onderzoek hebben aangekondigd een vragenlijst, en kwamen erachter dat de score nog iets beter is dan we hadden verwacht. Meer dan 70 gemeenten doen een onderzoek (of hebben dat afgerond), en nog eens 21 overwegen dat.
'Laten we niet opnieuw wegkijken voor wat er tijdens de oorlog is gebeurd'
Bij het opmaken van dat overzicht zien we dat een aantal regio's nog niet van zich hebben laten horen. Onze blik richtte zich snel op Twente, en specifiek op de gemeente Oldenzaal. Het vreemde is namelijk dat in die gemeente niet alleen transacties hebben plaatsgevonden, maar de gemeente zélf drie stukken grond heeft gekocht.
In onze tv-uitzending gaan we op zoek naar de details van een zo'n transactie. Het gaat om een woning aan de Bisschopstraat 25 in Oldenzaal van Nathan Minco. We beginnen bij een enkele regel in de registratie, en eindigen via een paar verrassende wendingen bij twee nabestaanden. Je kunt de uitzending hier zelf bekijken 👇
Een van de gemeenten waar tijdens de Tweede Wereldoorlog Joods vastgoed is geroofd, is het Twentse Oldenzaal.
Terwijl we bezig waren met het redactieoverleg over deze uitzending, kwam iemand ineens in een opwelling met het volgende idee: 'Is Marga Minco niet toevallig een nabestaande?' Via een telefoontje naar de uitgever kregen we haar dochter Jessica Voeten te spreken. En verdomd, het klopte gewoon. Jessica en Marga waren in de veronderstelling dat ze de enige nabestaanden waren van 'het Oldenzaalse'.
Maar al snel komen we een andere familietak op het spoor: die van Philip Menco. Waarom die achternaam niet helemaal overeenkomt, en welk bijzondere verhaal hun familie heeft meegemaakt, lees je in ons achtergrondverhaal.
Marga Minco herenigd met verloren gewaande familie na ons onderzoek naar Joods vastgoed in Oldenzaal — pointer.kro-ncrv.nl
Hoe ons Vastgoedboeken-onderzoek meer bijdraagt dan alleen rechtsherstel.
Het is echt heel bijzonder wat journalistiek teweeg kan brengen. Meer gemeenten die onderzoek doen 🕵️♀️ en twee familietakken die elkaar na 75 jaar weer tegenkomen ❤️
Het waren sowieso twee drukke weken. Terwijl ik in Brussel zat voor de VVOJ Conferentie publiceerden Klaas den Tek en ik een nieuws- en achtergrondverhaal over sekswerkers. Het is voor hen namelijk bijna onmogelijk om een zakelijke rekening, verzekering, hypotheek of pinautomaat te krijgen. In deze radioreportage gaan we daar dieper op in.
Banken vrezen voor witwaspraktijken en weigeren daarom met sekswerkers in zee te gaan.
In de volgende Klikdinges lees je alvast iets meer over mijn volgende onderzoek. In januari en februari staan namelijk weer twee tv-uitzendingen gepland 🤓
Toffe Klikdingessen
Mijn collega's hebben een hele interessante kaart gemaakt over energiearmoede. Bekijk op wijkniveau hoe het bij jou is gesteld. Voor de design-nerds: er zit een bivariate legenda in deze kaart 🤓
De New York Times heeft een drie kwartier durende mini-docu online gezet. Daarin analyseert het Visual Investigations-team de bestorming van het Capitool.
Bereid jezelf voor op kramp in je scrollvinger. De klimaardoelstellingen en het werkelijke resultaat zijn in deze grafiek weergegeven. Waarschijnlijk is hier met opzet een schaal gekozen waardoor het effect nog iets sterker overkomt. Het werkt wel, en het ziet er ook nog eens goed uit.
Open State Foundation heeft weer een nieuw project online gezet, namelijk Jodal: het Journalistiek Dashboard Lokaal. Hierin kun je snel zoeken op datasets van decentrale overheden. Kortom, gemeenten en provincies die toffe data delen, kun je nu (hopelijk) terugvinden in dit dashboard.
Dit is echt niet de meest sexy visualisatie met opwindende scrolleffecten. Het is overduidelijk met beperkte middelen gemaakt. Inhoudelijk zeer de moeite waard. Hier heeft iemand met veel liefde en aandacht aan gewerkt.
Een nieuw verhaal van The Pudding. Dus je kunt weer flink wat scrollwerk verwachten. Hier zit ook weer flink wat uitzoekwerk in. De volledig geschiedenis van een van de oudste afbeeldingen online is uitgezocht. Echt heel gaaf om hier eens tijd voor te nemen.
Vind Ik Leuk
WERK! De journalistieke afdeling van de KRO-NCRV zoekt een nieuwe hoofdredacteur
Niet elk onderzoek leidt tot publicatie: drie onderzoeksjournalisten vertellen over hun stukgelopen onderzoek
De Vlaamse factchecker Brecht Castel begint een YouTube-kanaal met OSINT-tutorials
Logo's van lokale partijen: een draadje vol slechte vormgeving
De gesproken versie van dit Wikipedia-artikel is geweldig 🤣
WERK! Het Belgische De Tijd zoekt een datajournalist
Bruno Mars, Anderson.Paak, Silk Sonic - An Evening With Silk Sonic 🔥
Tot over twee weken. En blijf gezond!
Zodra je in een langlopend onderzoek springt, is het belangrijk om continu overzicht te houden. Waar ben je mee bezig? Wat zijn je belangrijkste zoekvragen? Het Handboek Internetresearch & Datajournalistiek geeft je meer structuur voor het opzetten van jouw volgende onderzoeksproject.