• Klikdinges
  • Posts
  • Klikdinges #114: Wat gebeurt er als jouw nummer wordt exposed?

Klikdinges #114: Wat gebeurt er als jouw nummer wordt exposed?

In deze Klikdinges lees je meer over ons onderzoek naar online shaming.

En verder:

  • Nieuwe tv-uitzending over Vastgoedboeken

  • Hoe wordt gegenereerde muziek gemaakt?

  • Specials n.a.v. de klimaattop in Glasgow

Mijn Afgelopen Twee Weken

(06) ** ** ** ** geile blonde kech 18+ erg makkelijk

Zo'n bericht kan de rest van je leven bepalen. Van de ene op de andere dag zitten tientallen kerels als wilde beesten achter je aan. Je krijgt ongevraagd verzoeken voor de goorste dingen. Het overkwam Shayla de afgelopen maanden. Gelukkig bestaat Shayla niet echt, want wij hebben haar bedacht.

Om iets van de impact van online shaming te kunnen ervaren, hebben we dit fictieve personage en ons telefoonnummer in een aantal zogeheten exposegroepen geplaatst. In deze groepen van soms wel tienduizenden leden worden ongewild naaktbeelden en privégegevens van jonge mensen gedeeld. Je kunt je wel bedenken hoe erg dat is.

Op maandag 1 november hadden we daar een tv-uitzending en nieuwsbericht over. En in ons interactieve verhaal kun je zelf ervaren welke berichten we hebben gekregen. Hoe we dat onderzoek hebben aangepakt, kun je hier lezen.

Pointer is ruim een half jaar lang undercover gegaan in exposechats op Telegram. Om erachter te komen hoeveel impact deze exposers hebben, plaatsen we ons eigen telefoonnummer in deze groepen.

Het gebeurt niet vaak dat een verhaal me zo aangrijpt. Misschien is het anders omdat ik vader word. Ik krijg telkens een brok in mijn keel als ik deze ervaring lees van een slachtoffer dat – in tegenstelling tot de fictieve Shayla – hier wél in het dagelijks leven mee te maken heeft gehad.

“Als dit niet was gebeurd, had ik een leuker leven gehad. Voordat dit gebeurde was ik heel vrolijk en heel sociaal. Daarna was ik wantrouwend en somber.”

Wat een complete lul ben je als je mensen zoiets aandoet. 😡 Maar het motiveert me ook enorm dat ik aan zulke mooie en belangrijke verhalen mag werken.

Even iets heel anders: het wordt over een paar weken weer druk. Op dinsdag 16 november hebben we een tv-uitzending over De Vastgoedboeken (NPO2, 21.05 uur). Het weekeinde daarna (19 en 20 november) is de VVOJ Conferentie. En op zondag 21 november maak ik met Klaas den Tek een radio-uitzending over sekswerkers (NPO Radio 1, 19.00 uur). Je leest er alles over in de volgende Klikdinges.

Toffe Klikdingessen

The Pudding heeft een nieuwe website. En hmmm, ik ben er geen fan van. Maar dat terzijde vind ik deze pagina echt top: alle blogs, video's, podcasts en overige linkjes waarin het maakproces is vastgelegd op één pagina verzameld.

Leuke website om even tien minuten voor te gaan zitten 🎧 hoe wordt 'generative music' gemaakt? Op je laptop of desktop openen en lekker op de spatiebalk rammen om wat nieuwe dingen te leren

Financial Times heeft deze interactive perfect getimed met de klimaattop in Glasgow. In dit visuele verhaal ontdek je waar het merendeel van het Europese gas vandaan komt.

Even iets specialistisch tussendoor. Ik heb wel vaker iets over R en Shiny gezegd in Klikdinges. In deze blog wordt uitgelegd hoe het RIVM gebruik maakt van deze opensource tools om corona-brandhaarden te ontdekken. Gaaf, omdat je via dit soort blogs altijd nieuwe ideeën opdoet over je volgende project.

Nog een hele gave special n.a.v..de klimaattop. De Volkskrant maakte een overzicht van de grootste bedreigingen vanwege ons opwarmende klimaat.

Ik heb een stiekeme crush op de datajournalisten en developers bij Propublica. Zij maken zulke gave en belangwekkende visualisaties. En dit is niet zomaar even eem datasetje downloaden en op een kaartke plotten, maar vakwerk van de bovenste plank.

Iets luchtigs om deze nieuwsbrief mee af te sluiten. Want serieus, who gives a shit hoe vaak The Verge over Apple of Android schrijft? Hoe onbelangrijk dit ook is, hun tienjaar-overzicht ziet er wel heel cool uit. Leuk om even doorheen te scrollen om alle ellende even van je af te spoelen.

Vind Ik Leuk

Tot over twee weken. En blijf gezond!

Jouw waanzinnige onderzoek verdient het om gaaf gepresenteerd te worden. En niet iedereen heeft developers en designers als collega's. Toch zijn er voldoende eenvoudige manieren om grafieken te maken. In het Handboek Internetresearch & Datajournalistiek lees je een aantal goede tips.