- Klikdinges
- Posts
- Klikdinges #10: Politievloggers, Pointilist en Pudding
Klikdinges #10: Politievloggers, Pointilist en Pudding
In deze editie ons onderzoek over politievloggers, een analyse van zogeheten pointilist maps en een website waar ingewikkelde concepten visueel worden uitgelegd.
Mijn Afgelopen Twee Weken
We launched! π Onze projectpagina over cameratoezicht staat online. De aankomende maanden gaan we de locaties van cameratoezicht verzamelen en op een kaart zetten.
En daar krijg je extragratis nieuws en een longread bij. Wij doken met de dataredactie namelijk in de wereld van politievloggers, en ontdekten dat deze vloggende agenten te vaak persoonsgegevens van verdachten, slachtoffers en omwonenden delen. Hier lees je wat voor gevolgen dat kan hebben.
βJe duwt broer. Ik ga voor niemand zitten. Sla dan!β Miguel wordt begin dit jaar aangehouden in zijn eigen woonwijk. Helemaal terecht ook, vindt hij nu. Maar met 1 ding heeft hij geen rekening gehouden: zijn aanhouding is gefilmd door de bekendste politievlogger van Nederland. En daarmee is Miguel direct herkenbaar voor de hele buurt.
Het nieuws en de follow-up n.a.v. het radio-interview met Ron de Milde (politie) gingen ook best lekker. Hey, we zaten zelfs in het 20.00 NOS Journaal. Ik heb slechtere dagen gehad.
Wij hebben nu ook weer tijd voor kleinere projecten, dus die som ik in de volgende Klikdinges op. Weer even iets afwisseling voordat we de camera's weer oppakken.
Oh, niet te vergeten: onze dataredactie heeft nu ook zijn eigen nieuwsbrief. Daarin sommen wij meer in detail onze projecten op, en noemen we de beste dataprojecten van onze collega's op. Volg die nieuwsbrief hierrr. π
Toffe Klikdingesen
Ik heb me heel lang afgevraagd hoe deze 'pointilist'-grafieken (weet iemand de Nederlandse term hiervoor?) zijn gemaakt. In dit artikel wordt dat uitgelegd, en je krijgt gelijk de voor- en nadelen van deze methode voorgeschoteld.
Jan-Willem Tulp is een van de datavisualisatie-koningen in Nederland. Sowieso, volg deze man. Deze visualisatie van het verkeer π π π op de Nederlandse wegen op 1 dag is supernice.
Wat is nou typisch werk voor mannen of vrouwen? Op Flowingdata een mooi grafisch overzicht. Ook van beroepen die in de loop der tijd zijn geswitcht van geslacht.
Ik ben een enorme fan van sparklines: de kleine grafiekjes π die je middenin je tekst kunt plaatsen. En er is nu een sparklines-font, zodat je ze kunt gebruiken zonder te programmeren.
Here are 9 email newsletters about dataβ¦ I think youβll like at least 4 of them β onlinejournalismblog.com
Uiteraard is Klikdinges jouw favoriete nieuwsbrief over datajournalistiek. Toch wil ik jullie wijzen op dit overzicht met 9 andere nieuwsbrieven over data.
Een reminder: gebruik die Explore-knop in Google Spreadsheets. Daarmee vind je vrij snel leuke verbanden in je data. Handig voor zowel beginners als gevorderden in datajournalistiek.
Een van mijn recente ontdekkingen (s o naar @YarnoRitzen) is The Pudding. Deze website is een verzameling 'visual essays' over diverse onderwerpen. Veel complexe thema's die visueel worden uitgelegd. Je leert er iets van, en het ziet er cool uit π
Vind Ik Leuk
Soms val je in een diep Youtube-hol van de ene naar de andere recommendation. Daardoor kwam ik op deze Vice-docu: The World's Scariest Drug. Erg boeiend.
Al wekenlang last van deze oorwurm: The War On Drugs - Pain.
Dikke vette leestip (want oh, wat is deze guy slim en genuanceerd): The Signal and the Noise: Why So Many Predictions Fail--but Some Don't, van Nate Silver.
Zodra een journalist zegt dat we ons te veel met meningen en te weinig met feiten bezig houden, instant β€οΈ. Bas Haan op SvdJ.nl over zijn jaloersmakende carriΓ¨re (en tips voor jonge journalisten).
Nog een journalist die tips geeft: Sara Berkeljon van de Volkskrant, over interviewen.
Op zaterdag 7 oktober hebben we weer een VVOJ Jongerendag. Ervaren journalisten (en ik) geven een dag lang workshops aan jonge, beginnende onderzoeksjournalisten. Schrijf je hier in.
Op donderdag 12 oktober kun je (als student) gratis een masterclass datajournalistiek van mij krijgen tijdens de jaarlijkse KIM-lezing. Ik ga anderhalf uur iets over datajournalistiek vertellen. Hier lees je meer informatie.
En op de valreep: morgen (zaterdag 23 september) is het Festival van de Journalistiek in Utrecht. Ook daar geef ik een korte workshop: Hoe begin jij met je eerste datajournalistieke project? Info vind je hier.
Dat was alweer de tiende Klikdinges. Ik zal eerlijk zijn: dit is leuker dan ik had verwacht. Nu al 172 subscribers. Collega's, vrienden, mensen van vroeger en personen die ik totaal niet ken. En vooral de opmerkingen die ik van jullie krijg (via de duimpjes hieronder) zijn hartverwarmend. Thanks daarvoor!