- Klikdinges
- Posts
- Heeft jouw pod misinfo gecast?
Heeft jouw pod misinfo gecast?
En een grote update van Luiejournalist
Deze Klikdinges gaat over podcasts. Niet over die ene die we binnenkort zelf gaan publiceren, maar alle Nederlandstalige podcasts uit 2022 en 2023.
Waar ga ik het over hebben?
Heb jij wel eens misinformatie in podcasts gehoord?
De eerste grote update van Luie Journalist
Bitcoin, Oekraïne en het Amerikaanse volkslied
Mijn afgelopen weken
Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik luister al sinds 2009 bijna elke dag naar podcasts. In het begin vooral veel gaming-podcasts, maar de afgelopen paar jaar zijn daar (uiteraard!) veel journalistieke series bij gekomen. Elke dag van en naar werk luister ik wel naar een serie op mijn autospeakers of koptelefoon.
Daarom was ik ongelooflijk blij toen Sahra Mohamed en Hay Kranen mij een tijd geleden mailden met het volgende idee: zullen we alle Nederlandstalige podcasts van afgelopen jaar transcriberen? Uiteindelijk werden dat podcasts uit 2022 en 2023. Dat zijn maar liefst 150 duizend afleveringen.
Podcasts zijn een heel direct medium. Bij kranten, tv of zelfs online video zijn platforms / uitgevers in meer of mindere mate betrokken bij de inhoud. Klopt het wat gezegd wordt? Is dit mis- of desinformatie? En voldoet het aan de algemene voorwaarden die we op ons platform stellen? Even heel simpel gezegd: als ik in een podcast beweer dat een liter chloor drinken helpt tegen covid (niet doen, helpt niet!), is er dan iemand die mij daarvoor verantwoordelijk houdt?
Sahra en Hay hebben via de Podcastindex alle Nederlandstalige podcasts in beeld gekregen, afleveringen gedownload en met supercomputer Snellius naar tekst omgezet. Een monsterklus waar we iets meer over uitleggen in onze making of.
Deze dataverzameling kent nog een mooie bijvangst. We hebben namelijk een behoorlijk goed overzicht van podcasts in het Nederlandse taalgebied verzameld. Mocht je dat allemaal willen luisteren, dan doe je daar maar liefst 35 jaar over 😅 daar hebben we een kort nieuwsbericht over gepubliceerd.
Dit nieuwsbericht is eigenlijk het startschot voor een onderzoek naar misinformatie in podcasts. Wij gaan de komende tijd deze gigantische dataset verder doorzoeken naar opmerkelijke uitspraken en verspreiders van misinformatie.
De afgelopen weken heb ik ook de eerste wijzigingen en toevoegingen gedaan voor Luiejournalist.nl. Op dit moment staan er 106 tools voor luie journalisten op deze site. Erg handig als je het nog niet hebt gezien: ik houd een changelog bij, zodat je kunt zien wat er allemaal is toegevoegd, gewijzigd en verwijderd. Als je tips hebt, dan kun je me uiteraard mailen op [email protected] of reply op deze nieuwsbrief.
Verder zit ik ENORM in de stress voor volgende week. Dan gaat namelijk ons onderzoek naar mensenhandel en seksuele uitbuiting echt beginnen. Hieronder een kort overzicht van alle dingen die we gaan publiceren:
Op maandag 26 februari komt onze podcast Het Escortbedrog online.
Op diezelfde dag publiceren en een gave interactive over de podcast.
Op donderdag 29 februari hebben we een tv-uitzending + nieuws over ons internationale onderzoek naar mensenhandel.
Op 9 maart hebben we bij Pointer Radio een uitzending over de bestrijding van mensenhandel.
En tussendoor publiceren we veel mooie artikelen over dit onderwerp op Pointer.
Het is echt een vreemd gevoel dat ik met de laatste loodjes bezig ben van een project waar ik ongeveer een jaar aan heb gewerkt. Ik hoop dat jullie het mooi gaan vinden. Meer hierover lees je in de volgende Klikdinges.
Klikdingessen
Man, deze interactive van Axios veronderstelt heul veul voorkennis. Wat is Bitcoin? Hoe werkt een ETF? Waarom is dat van belang voor de koers van Bitcoin? Maar goddamn, de vormgeving van dit scrollbare verhaal is wel supergaaf.
Een hele interessante ontwikkeling: mensenrechtenorganisatie Human Right Watch heeft een mooie longread gemaakt over de verwoesting van het Oekraïense Mariupol. Dit soort producties is dus niet alleen voorbehouden aan reclamebureau’s en journalistiek. Zoveel visuele elementen helpen om je verhaal overtuigend over te brengen.
Ik vind het heel gaaf om te zien dat Nieuwsuur zo hard inzet op online video’s die langer dan een paar minuten duren. Het is zo’n keihard misverstand dat mensen online alleen maar hapsnap korte clips willen kijken. En deze video is ook nog eens erg goed uitgezocht.
Typisch The Pudding dat het Amerikaanse volkslied tot op de exacte noot is onderzocht. Welke artiest zingt het volkslied in de hoogste toonsoort? En wat zegt dat over de beleving van het volkslied? Ik vind dit echt top gedaan, vooral omdat er weer een mooie methodiek (heeeeeelemaal onderaan) bij is geschreven.
Laten we deze Klikdinges afsluiten met een licht verteerbaar spelletje. Of nou ja, het kan ook op je stresshormonen werken als je bedenkt dat er geen einde aan deze game zit. Met Infinite Craft combineer je de basiselementen water, vuur, aarde en wind om nieuwe elementen te maken. Geen idee hoe dit wordt gegenereerd, want hoe verder je komt, hoe vreemder de uitkomsten worden.
Vind ik leuk
Jouw locatiegegevens worden waarschijnlijk ergens door een van deze 47 bedrijven verhandeld - en politici stellen daar in de VS steeds vaker vragen over (maar waar blijft Nederland?)
Een erg goede podcast van FTM: De Wetten Van Koos, over een zeer dubieuze zorgondernemer die jarenlang zijn gang kon gaan
Kan TikTok aub deze keurslager bannen?
We hebben ein-de-lijk keihard bewijs waar de patat-friet-grens in Nederland ligt
AI pikt al onze banen in!!! Misschien, maar het genereert ook plaatjes van muizen met enorme piemels in een wetenschappelijk artikel
Tot de volgende editie.
Vind je deze nieuwsbrief tof? En vind je dat meer mensen Klikdinges moeten lezen? Stuur ze dan eens door naar www.klikdinges.nl.
Een andere manier om mij en jezelf te trakteren, is door een exemplaar van het Handboek Internetresearch & Datajournalistiek aan te schaffen. Via deze link krijg ik – als een van de schrijvers van dat handboek – een extra percentage van de verkoopprijs. Alvast bedankt! ❤️